KOPYTKA (GNOCCHI) Z RICOTTĄ

Leciutkie i mięciutkie kopytka z dodatkiem ricotty. Dużo delikatniejsze i bardziej pulchne od tradycyjnych kopytek przygotowanych tylko z ziemniaków. 

Podałam je z szybkim i pysznym sosem ze śmietanki 30% i gorgonzoli. Dodałam też kilka listków świeżego szpinaku i posypałam sporą szczyptą tartego parmezanu i świeżo zmielonym pieprzem.

Ser gorgonzola ma charakterystyczny smaki odpowiednią kremową teksturę, dzięki czemu świetnie nadaje się na błyskawiczny sos. Wystarczy go roztopić w niewielkiej ilości tłustej śmietanki i opcjonalnie, na koniec gotowania, dodać tarty parmezan lub/i serek mascarpone. Można także dorzucić kilka suszonych pomidorków ze słoiczka lub świeżych listków szpinaku.

Im mniej damy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze. Kluczem do sukcesu są tu ziemniaki odpowiedniej odmiany. Po ugotowaniu powinny być sypkie i mączyste, np. odmiany gala lub winieta. Takie ziemniaki zawierają sporo skrobi, co sprawia, że nie musimy dosypywać mąki przy formowaniu.

__________________________________

 SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI

  • 500 g ugotowanych ziemniaków (około 750 gr nieobranych) / mączystych, sypkich, np. odmiany gala lub winieta/ dobrze odparowanych i ostudzonych
  • 250 g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki*
  • 2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
* ilość mąki dodanej do kopytek może się różnić w zależności od użytej odmiany ziemniaków i stopnia ich odparowania. Najpierw dodajemy tyle mąki, ile jest w przepisie, a jeśli uznamy, że masa jest za rzadka, dosypujemy po łyżce, tak, by otrzymać ciasto lekko kleiste w środku, o konsystencji, którą da się pokroić nożem. 
_________________________________
WYKONANIE
  • Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w mundurkach. Odcedzamy, odparowujemy i obieramy. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy. Można przygotować dnia poprzedniego lub wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.
  • W dużej misce umieszczamy ziemniaki i ricottę. Doprawiamy solą i pieprzem. Krótko mieszamy widelcem. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Dodajemy jajko i 1/2 szklanki mąki. Mieszamy tylko do połączenia składników.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i wyjmujemy na posypany mąką blat. Rolujemy wałeczki. Kroimy na  1 cm kawałki. 
  • W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy pierwszą partię kluseczek i gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na dużym talerzu zachowując odstępy. 
  • Gotujemy i odcedzamy kolejne partie.
  • Podajemy gorące, np. z sosem gorgonzola (np. jak w  tym przepisie), pomidorowym lub kurkowym
  • Można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą chili w płatkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz