GNOCCHI ALLA SORENTINA


Włoskie kluseczki z ziemniaków i ricotty, zapiekane w pomidorowym sosie z tartym parmezanem i kawałkami mozzarelli. 

To jedno z tych dań, w których z prostych składników otrzymujemy pyszne danie typu comfort food, dzięki któremu można poczuć się jak we włoskiej restauracji.

Do zapiekanki możecie użyć domowych lub kupionych kopytek, a sos pomidorowy przygotować ze świeżych pomidorów lub krojonych pomidorów z puszki. 

Same kopytka zawierają minimalną ilość mąki, dzięki czemu gotują się krótko, a gotowe kluseczki są delikatne i lekkie. Równocześnie mają zwartą, nierozpadającą się strukturę. Będą równie dobre, jeśli przygotujecie je z ziemniaków pozostałych z obiadu, a ricottę zastąpicie dodatkową porcją ziemniaków.

_____________________________________

SKŁADNIKI /3-4 PORCJE

GNOCCHI

  • 650 g ziemniaków, np.odmiany gala lub winieta
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

SOS POMIDOROWY

  • 1 kg świeżych pomidorów (polecam malinowe) lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w płatkach lub proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano
DODATKOWO: 30 g tartego parmezanu, 1 kulka białej mozzarelli , świeża bazylia
______________________________________
WYKONANIE
  • GNOCCHI:Ziemniaki myjemy (nie obieramy), wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na ogniu, solimy, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Redukujemy płomień do małego i gotujemy do miękkości ziemniaków. Odcedzamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia i obieramy. Przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Dodajemy ricottę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
  • Dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy. 
  • Łyżką nabieramy porcje masy i wykładamy na oprószony mąką blat. Lekko turlając, formujemy wałeczki wielkości kciuka i nożem kroimy na 1 cm kawałki. 
  • W dużym garnku zagotowujemy dużą ilość lekko osolonej wody.
  • Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy 1 minutę, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • W trakcie gotowania można przemieszać łyżką, sprawdzając, czy nie przykleiły się do dna.
  • Gotowe kluseczki wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na duże talerze (można je lekko natłuścić oliwą).
  • SOS POMIDOROWY: Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2-3 minuty, odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Jeśli używamy pomidorów z puszki, etap ten pomijamy.
  • W rondelku umieszczamy oliwę i pokrojony na plasterki czosnek. Stawiamy na małym ogniu i smażymy 2 minuty, co chwilę mieszając. 
  • Dodajemy pokrojone świeże pomidory lub pomidory z puszki i wszystkie przyprawy. Zwiększamy płomień  i zagotowujemy. Gotujemy 20 minut, na średnim ogniu, aż sos zagęści się i zredukuje. próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Można dodać trochę cukru, jeśli pomidory są kwaśne.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu. 
  • Na spód formy o wymiarach 20x30 cm lub średnicy 23 cm wykładamy sos pomidorowy, a następnie gnocchi i listki bazylii. Zgrubnie mieszamy. Posypujemy parmezanem i układamy odsączoną i pokrojoną w dużą kostkę mozzarellę. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
  • Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz