Włoskie kluseczki z ziemniaków i ricotty, zapiekane w pomidorowym sosie z tartym parmezanem i kawałkami mozzarelli.
To jedno z tych dań, w których z prostych składników otrzymujemy pyszne danie typu comfort food, dzięki któremu można poczuć się jak we włoskiej restauracji.
Do zapiekanki możecie użyć domowych lub kupionych kopytek, a sos pomidorowy przygotować ze świeżych pomidorów lub krojonych pomidorów z puszki.
Same kopytka zawierają minimalną ilość mąki, dzięki czemu gotują się krótko, a gotowe kluseczki są delikatne i lekkie. Równocześnie mają zwartą, nierozpadającą się strukturę. Będą równie dobre, jeśli przygotujecie je z ziemniaków pozostałych z obiadu, a ricottę zastąpicie dodatkową porcją ziemniaków.
SKŁADNIKI /3-4 PORCJE
GNOCCHI
- 650 g ziemniaków, np.odmiany gala lub winieta
- 250 g ricotty
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
SOS POMIDOROWY
- 1 kg świeżych pomidorów (polecam malinowe) lub 2 puszki krojonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w płatkach lub proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano
- GNOCCHI:Ziemniaki myjemy (nie obieramy), wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na ogniu, solimy, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Redukujemy płomień do małego i gotujemy do miękkości ziemniaków. Odcedzamy, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia i obieramy. Przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
- Dodajemy ricottę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
- Dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.
- Łyżką nabieramy porcje masy i wykładamy na oprószony mąką blat. Lekko turlając, formujemy wałeczki wielkości kciuka i nożem kroimy na 1 cm kawałki.
- W dużym garnku zagotowujemy dużą ilość lekko osolonej wody.
- Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek i gotujemy 1 minutę, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- W trakcie gotowania można przemieszać łyżką, sprawdzając, czy nie przykleiły się do dna.
- Gotowe kluseczki wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na duże talerze (można je lekko natłuścić oliwą).
- SOS POMIDOROWY: Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2-3 minuty, odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki. Jeśli używamy pomidorów z puszki, etap ten pomijamy.
- W rondelku umieszczamy oliwę i pokrojony na plasterki czosnek. Stawiamy na małym ogniu i smażymy 2 minuty, co chwilę mieszając.
- Dodajemy pokrojone świeże pomidory lub pomidory z puszki i wszystkie przyprawy. Zwiększamy płomień i zagotowujemy. Gotujemy 20 minut, na średnim ogniu, aż sos zagęści się i zredukuje. próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Można dodać trochę cukru, jeśli pomidory są kwaśne.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
- Na spód formy o wymiarach 20x30 cm lub średnicy 23 cm wykładamy sos pomidorowy, a następnie gnocchi i listki bazylii. Zgrubnie mieszamy. Posypujemy parmezanem i układamy odsączoną i pokrojoną w dużą kostkę mozzarellę.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
- Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz