TARTA ZE SZPARAGAMI, POMIDORKAMI I FETĄ



Kruchy maślany spód wypełniony nadzieniem ze śmietanki i  jajek oraz pysznymi dodatkami w postaci zielonych szparagów (nie trzeba ich wcześniej gotować), fety i pomidorków cherry. 
Trzymana w lodówce pod przykryciem , zachowa świeżość przez kilka kolejnych dni. Smakuje na ciepło i na na zimno.
Sprawdzi się jako jedna z przekąsek na przyjęciu, lub do zabrania na lunch do pracy.  Można podać z sałatą z winegretem i opcjonalnie także paprykowym sosem Sriracha.
_______________________

SKŁADNIKI

SPÓD

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
NADZIENIE
  • 250 g (1/2  pęczka) zielonych szparagów 
  • 70 g sałatkowego sera typu feta
  • 4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • garść małych pomidorków (cherry lub koktajlowych)
DO PODANIA: mieszanka sałat z sosem winegret, sos Sriracha
_________________________________________
WYKONANIE
  • SPÓD: Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 23-24 cm, najlepiej użyć takiej ze zdejmowanym rantem.
  • Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy między palcami, aż powstanie wilgotna, drobna kruszonka. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników w gładkie, jednolite ciasto. Formujemy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • Zimne ciasto oprószamy mąką, układamy na arkuszu papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy nieco większej niż średnica formy w której będziemy piekli tartę.
  • Odklejamy folię spożywczą i przenosimy ciasto do formy, tak, aby papier do pieczenia znalazł się na górze. Lekko dociskamy spód i boki ciasta do formy (przez papier). 
  • Na czas rozgrzewania piekarnika, tartę wraz z przyklejonym papierem wstawiamy do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
  • Na ciasto, wciąż przykryte papierem, wysypujemy obciążenia w postaci specjalnych ceramicznych kulek lub suchej fasoli, grochu lub ryżu, tak by sięgało, aż po brzegi formy.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy tartę na blat i ostrożnie zdejmujemy papier wraz z obciążeniem. Spód nakłuwamy widelcem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut do lekkiego zrumienienia.
  • Wyjmujemy na blat i redukujemy temperaturę w piecu do 180 stopni C.
  • NADZIENIE: Suszone pomidory kroimy w kosteczkę, szparagi opłukujemy, odłamujemy zdrewniałe końce (samy pękną w odpowiednim miejscu), a pozostałe, jędrne części kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na połówki, fetę w kostkę.
  • Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy, stopniowo wlewając śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na podpieczony spód wykładamy pokrojone szparagi, fetę i suszone pomidory. Zalewamy masą jajeczną, układamy pomidorki cherry i wstawiamy do piekarnika. 
  • Pieczemy 35 minut, do lekkiego zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz