Kruchy maślany spód wypełniony nadzieniem ze śmietanki i jajek oraz pysznymi dodatkami w postaci zielonych szparagów (nie trzeba ich wcześniej gotować), fety i pomidorków cherry.
Trzymana w lodówce pod przykryciem , zachowa świeżość przez kilka kolejnych dni. Smakuje na ciepło i na na zimno.
Sprawdzi się jako jedna z przekąsek na przyjęciu, lub do zabrania na lunch do pracy. Można podać z sałatą z winegretem i opcjonalnie także paprykowym sosem Sriracha.
_______________________________
SKŁADNIKI
SPÓD
- 200 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 jajko
NADZIENIE
- 250 g (1/2 pęczka) zielonych szparagów
- 70 g sałatkowego sera typu feta
- 4 kawałki suszonych pomidorów ze słoiczka
- 2 jajka
- 1 szklanka śmietany 30%
- garść małych pomidorków (cherry lub koktajlowych)
DO PODANIA: mieszanka sałat z sosem winegret, sos Sriracha
_______________________________
WYKONANIE
- SPÓD: Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 23-24 cm, najlepiej taką ze zdejmowanym rantem.
- Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy między palcami, aż powstanie wilgotna, drobna kruszonka. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników w gładkie, jednolite ciasto. Formujemy w kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- Zimne ciasto oprószamy mąką, układamy na arkuszu papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy nieco większej niż średnica formy w której będziemy piekli tartę.
- Odklejamy folię spożywczą i przenosimy ciasto do formy, tak, aby papier do pieczenia znalazł się na górze. Lekko dociskamy spód i boki ciasta do formy (przez papier).
- Na czas rozgrzewania piekarnika, tartę wraz z przyklejonym papierem wstawiamy do lodówki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
- Na ciasto, wciąż przykryte papierem, wysypujemy obciążenia w postaci specjalnych ceramicznych kulek lub suchej fasoli, grochu lub ryżu, tak by sięgało, aż po brzegi formy.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy tartę na blat i ostrożnie zdejmujemy papier wraz z obciążeniem. Spód nakłuwamy widelcem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut do lekkiego zrumienienia.
- Wyjmujemy na blat i redukujemy temperaturę w piecu do 180 stopni C.
- NADZIENIE: Suszone pomidory kroimy w kosteczkę, szparagi opłukujemy, odłamujemy zdrewniałe końce (samy pękną w odpowiednim miejscu), a pozostałe, jędrne części kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki kroimy na połówki, fetę w kostkę.
- Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy, stopniowo wlewając śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na podpieczony spód wykładamy pokrojone szparagi, fetę i suszone pomidory. Zalewamy masą jajeczną, układamy pomidorki cherry i wstawiamy do piekarnika.
- Pieczemy 35 minut, do lekkiego zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz