ANGIELSKIE BUŁECZKI SCONES

Oryginalne angielskie bułeczki, idealne na szybkie śniadanie na słodko. Ratują od szwendania się po kuchni i myślenia "co zjeść" do kawki, czy herbatki. Trzeba pamietać, żeby nie rozpłaszczać za bardzo ciasta, 1,5 cm to jest minimum. Po upieczeniu bułeczki powinny być wyrośnięte, wysokie i mieć poziome pęknięcie przez środek. Pamiętajmy, że ciasto na scones bardzo nie lubi ugniatania.

Scones najlepiej smakują jeszcze ciepłe, podane z  domowym clotted cream i ulubionym dżemem lub powidłami śliwkowymi. 

__________________________________

SKŁADNIKI / 6-8 sztuk

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • opcjonalnie: 1 łyżka cukru
  • 100 ml maślanki lub mleka zakwaszonego sokiem z ćwiartki cytryny
  • 1 jajko
  • 50 g zimnego masła
  • 25 g rodzynek lub żurawiny
DO PODANIA: clotted cream, domowa konfitura/dżem/powidła śliwkowe
__________________________________
WYKONANIE
  • Rodzynki zalewamy niewielką ilością wrzątku i 1 łyżką rumu/ likieru cointrau lub amaretto. Odstawiamy na minimum 15 minut (można na noc).
  • Mleko mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy na 5-10 minut.
  • Do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, łyżkę cukru, jeśli używamy oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Rozcieramy między palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dolewamy maślankę  i dodajemy odsączone rodzynki. Krótko mieszamy widelcem lub łyżką, tylko do połączenia składników. 
  • Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką arkusz papieru do pieczenia i zgrubnie rozprowadzamy na okrąg o średnicy 25 cm i  grubości 1,5-2 cm. Ostrym nożem kroimy na 8 trójkątów. Można także z surowego ciasta uformować prostokąt lub kwadrat i pokroić na 8 równych kawałków. Kawałki ciasta rozsuwamy nożem na boki, tak by powstały odstępy między bułeczkami. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Można także, łyżką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwać je na papier do pieczenia, zachowując odstępy. 

  • W międzyczasie przygotowujemy clotted cream.
    • Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C bez termoobiegu. 
    •  Podrośnięte bułeczki razem z papierem zsuwamy na kratkę z wyposażenia piekarnika i pieczemy 15 minut. Podajemy na ciepło (można odgrzewać w kolejnych dniach) z clotted cream i dżemem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz