Różyczki kalafiora gotowane w orientalnie doprawionym, gęstym sosie pomidorowym z mlekiem kokoswoym.
Do tej potrawy warto zaopatrzyć się w mieszankę przyprawę garam masala. Można ją kupić w sklepach z orientalną żywnością lub delikatesach.
Mleczko kokosowe lub śmietanka, łagodzą kwasowość pomidorów i fajnie dopełniają smak całości.
Przygotowanie dania można rozłożyć w czasie, dzień przed podaniem, upiec lub ugotować różyczki kalafiora, a w kolejnym dniu ugotować sos i podgrzać w nim kalafior.
_____________________________________
SKŁADNIKI / 4 PORCJE- 1 mały kalafior o wadze 500 g
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 cm kawałek imbiru
- 30 g masła
- 125 ml bulionu warzywnego lub wody
- 400 g pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 100 ml mleka kokosowego lub śmietany 30%
- PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: cukru, słodkiej papryki w proszku, mielonego kminu rzymskiego, przyprawy garam masala, szczypta chili w proszku lub płatkach
- DO PODANIA: ugotowany ryż, pieczywo, orzechy nerkowca, kolendra
WYKONANIE
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek i imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kalafior dzielimy na różyczki. Przyprawy mieszamy w miseczce.
- Różyczki kalafiora, imbir, czosnek i cebulę przekładamy do szerokiego rondla. Dodajemy masło i stawiamy na małym ogniu. Smażymy mieszając, przez 5 minut.
- Dodajemy wszystkie przyprawy, a po chwili dolewamy wodę lub bulion oraz mleko kokosowe lub śmietankę. Zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 5 minut.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki lub passatę pomidorową. Gotujemy 10 minut, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
- Podajemy z ugotowanym ryżem, płaskim chlebkiem,np. naan i pokruszonymi orzechami nerkowca. Posypujemy świeżą kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz