Masło cytrynowe lub inaczej krem cytrynowy, o pięknym, żółtym kolorze, aksamitnej konsystencji i mocno cytrynowym, orzeźwiającym smaku. Dobrze przygotowany, ma gęstą i równocześnie lekką konsystencję, bliską kremowi budyniowemu. Świeżo przygotowany z masła, jajek, cukru i soku z cytryny, będzie wspaniałym dodatkiem do ciast, naleśników, gofrów, czy innych deserów. Przygotowaną partię najlepiej zamknąć szczelnie w słoiku, wstawić do lodówki i zużyć w ciągu tygodnia lub dwóch.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g masła, zimnego
- 3 soczyste cytryny (ok. 150 ml soku)
WYKONANIE
- Cytryny sparzamy, szorujemy szczoteczką i osuszamy. Zewnętrzną, żółtą część skórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z cytryn wyciskamy sok do miseczki i przelewamy przez sitko.
- Jajka wbijamy do szklanej lub metalowej miski, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Mieszamy.
- Miskę zawieszamy na garnku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać zawieszonej miski) i zaczynamy mieszać masę rózgą lub łyżką.
- Mieszamy do momentu, aż masa zrobi się ciepła. Wówczas, po kawałku dodajemy zimne masło. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia całkowicie się rozpuści. Proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć około 7 minut.
- Mieszamy, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca, o konsystencji gęstej śmietany.
- Odstawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz