PASTA ALLA VODKA

Makaron w kremowym, pomidorowym sosie z dodatkiem śmietanki. Z dużą ilością tartego parmezanu i odrobiną wódki. Doskonały przepis dla wszystkich zabieganych, i dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem

------------------------------------------------ 

SKŁADNIKI / 2 PORCJE

  • 140 g makaronu, penne/rigatoni/fusilli
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek natki pietruszki, listki i łodyżki oddzielnie
  • 3 łyki koncentratu pomidorowego lub 100 ml passaty pomidorowej
  • 30 ml wódki
  • szczypta płatków chili
  • 150 ml śmietany 30%
  • 15 g masła
  • 20 g tartego parmezanu (odłożyć 2 łyżki do posypania)
  • pieprz, sól
WYKONANIE
  • Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki, łodyżki i listki natki pietruszki drobno siekamy.
  • Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy na sicie, zachowujemy 70 ml wody z gotowania makaronu.
  • Na szerokiej patelni, na średnim ogniu,  rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, płatki chili, czosnek i łodyżki natki pietruszki. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy 2 minuty. Dolewamy wódkę i odparowujemy 1 minutę.
  • Dolewamy śmietankę i 60 ml wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy 2 minuty. W razie potrzeby dolewamy więcej wody z gotowania makaronu. 
  • Dodajemy ugotowany makaron, tarty parmezan, natkę pietruszki i masło. Mieszamy i podgrzewamy 1 minutę. Podajemy z dodatkowym parmezanem, natką pietruszki i opcjonalnie, płatkami chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz