Makaron w kremowym, pomidorowym sosie z dodatkiem śmietanki. Z dużą ilością tartego parmezanu i odrobiną wódki. Doskonały przepis dla wszystkich zabieganych, i dla tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 140 g makaronu, penne/rigatoni/fusilli
- 4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek natki pietruszki, listki i łodyżki oddzielnie
- 3 łyki koncentratu pomidorowego lub 100 ml passaty pomidorowej
- 30 ml wódki
- szczypta płatków chili
- 150 ml śmietany 30%
- 15 g masła
- 20 g tartego parmezanu (odłożyć 2 łyżki do posypania)
- pieprz, sól
WYKONANIE
- Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie plasterki, łodyżki i listki natki pietruszki drobno siekamy.
- Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy na sicie, zachowujemy 70 ml wody z gotowania makaronu.
- Na szerokiej patelni, na średnim ogniu, rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, płatki chili, czosnek i łodyżki natki pietruszki. Smażymy 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy 2 minuty. Dolewamy wódkę i odparowujemy 1 minutę.
- Dolewamy śmietankę i 60 ml wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy 2 minuty. W razie potrzeby dolewamy więcej wody z gotowania makaronu.
- Dodajemy ugotowany makaron, tarty parmezan, natkę pietruszki i masło. Mieszamy i podgrzewamy 1 minutę. Podajemy z dodatkowym parmezanem, natką pietruszki i opcjonalnie, płatkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz