Wegetariańskie pulpeciki z pieczonych lub gotowanych buraczków, batata i komosy ryżowej. Najlepiej smakują z sosem z suszonych pomidorów i ziemniaczkami. Ich przygotowanie można rozłożyć w czasie - dzień wcześniej upiec warzywa i ugotować komosę lub wykorzystać, te pozostałe z obiadu. Komosę można zastąpić dowolną kaszą. Pamiętajmy, by wszystkie składniki były dobrze odparowane i ostudzone.
---------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI /12 sztuk
- 1/2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej
- 1/2 średniego buraka, ugotowanego/upieczonego
- 1/2 małego batata, ugotowanego/upieczonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki, np. z ciecierzycy
- PRZYPRAWY: sól, świeżo mielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: słodkiej i ostrej papryki w proszku, mielonego kminu rzymskiego, płatków drożdżowych, suszonego czosnku, oregano
- PANIERKA: 2 łyżki mąki + 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
SOS Z SUSZONYCH POMIDORÓW
- 6 kawałków suszonych pomidorów, odsączonych z oleju
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy/oleju, np. ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 30 ml białego wytrawnego wina l
- 50 ml wody
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- PULPETY:Wszystkie składniki rozmiksowujemy w malakserze. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.
- Łyżeczką nabieramy porcje masy, po 20 g każda i w dłoniach formujemy zgrabne kulki. Układamy na talerzu i wstawiamy na 20 minut do lodówki.
- W głębokim talerzu mieszamy mąkę z grubo mielonym pieprzem. Panierujemy schłodzone klopsiki.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy klopsiki, na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony, do przyrumienienia. Odkładamy na talerz. Przed podaniem ponownie podgrzewamy na suchej patelni lub w sosie, pod przykryciem
- SOS: Suszone pomidory, szalotkę i czosnek rozmiksowujemy w malakserze lub drobno siekamy. Przekładamy na patelnię z wysokim rantem, dodajemy 1 łyżkę oleju/oliwy i stawiamy na średnim ogniu. Smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy 1 minutę. Dolewamy wino, a po chwili także śmietankę i wodę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy 2-3 minuty, aż sos zredukuje się i zagęści. Podajemy z pulpetami. Przed podaniem posypujemy natką, płatkami chili i świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Można polać odrobiną śmietanki 30%.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz