KOPYTKA Z SOSEM Z SUSZONYMI POMIDORAMI

 

Tradycyjne polskie kopytka z aksamitnym sosem ze śmietanki i suszonych pomidorów. Z odrobiną soku z cytryny i orzeszkami pinii. 
Świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
Będzie też ekspresowo, jeśli przygotujecie kopytka z wyprzedzeniem lub użyjecie  dobrych kopytek sklepowych.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 1/2 porcji KOPYTEK z przepisu podstawowego lub GNOCCHI z ricottą
  • 10 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
  • 1o  g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 150 ml śmietanki 30%
  •  1/2 niewoskowanej cytryny (dokładnie wyszorowanej)

  • 2 łyżki orzeszków pinii
    • WYKONANIE
      • Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Orzeszki pinii krótko prażymy na suchej patelni. Ścieramy skórkę z cytryny  i wyciskamy sok.
      • Na szeroką patelnię z wyższym rantem,  kładziemy masło, czosnek i suszone pomidory. Podgrzewamy na małej mocy panika przez 2-3 minuty. Dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku.  Zagotowujemy, redukujemy płomień do minimalnego i  dodajemy sok z cytryny (można dodawać stopniowo, do smaku). 
      • Dodajemy kopytka i natkę pietruszki. Podgrzewamy 1 minutę. Gdyby sos był za gęsty można dodać więcej śmietanki lub/i wody. 
      • Przed podaniem posypujemy piniolami i skórką otartą z cytryny.


      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz