CIASTECZKA ANIELSKIE OCZKA


Kruchutkie i delikatne ciasteczka, idealne do herbatki na nadchodzące jesienne wieczory. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają z talerza. Dzieci je uwielbiają, tym bardziej, że same świetnie sobie radzą z ich przygotowaniem.
________________________________________________
SKŁADNIKI / 35 sztuk
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła
  • 2 duże żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru (60 g )
  • skórka otarta z 1/3 pomarańczy
  • konfitura lub dżem  (jeśli ma duże kawałki owoców, najlepiej zblendować)
WYKONANIE
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, żółtka, cukier puder i pokrojone w kostkę masło oraz skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy do połączenia składników w gładkie i jednolite ciasto (w razie potrzeby, gdyby ciasto było za suche, można dodać odrobinę zimnej wody). Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ (góra/dół bez termoobiegu). Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy wałek. Kroimy na małe porcje, o wadze 15 g każda. W dłoniach formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. 
  • Układamy na blaszce zachowując odstępy.
  • Kciukiem lub końcówką drewnianej łyżki, w każdej kulce nakłuwamy dołek. Uważamy, aby nie przebić ciastka na wylot.
  • Łyżeczką nabieramy małe porcje konfitury i przy pomocy drugiej łyżeczki umieszczamy je w wydrążonych dziurkach. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut, w zależności od wielkości ciastek. 


1 komentarz: