DAL Z SOCZEWICY / DAL TADKA

Dal, to w języku hindi ogólne określenie na rośliny strączkowe - groch, fasolę, soczewicę, a także na potrawy z tych roślin przyrządzone. Określenie "tadka"w nazwie, oznacza, że danie przed podaniem zostało doprawione przyprawami usmażonymi na gorącym tłuszczu.
Dal z soczewicy z ziemniakami oraz marchewką i mleczkiem kokosowym, to aromatyczne i pyszne danie, które rozgrzeje Was w chłodniejsze wieczory. Dobrze doprawione przyprawami charakterystycznymi dla kuchni indyjskiej, jest pyszne i łatwe w przygotowaniu, do tego naprawdę bardzo pożywne i zdrowe. 
Najlepiej smakuje z ryżem lub chlebkiem naan oraz cząstkami limonki do wyciśnięcia.
__________________________________________
SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 200 g korzenia pietruszki lub ziemniaków
  • 200 g marchewki lub batata 
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 500 ml warzywnego bulionu (np. wody z 1 łyżką bulionu ze słoiczka)
  • PRZYPRAWY: świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 płaskiej łyżeczce:  mielonej kolendry, kminu rzymskiego, curry w proszku;  szczypta chili i kurkumy, opcjonalnie sól (jeśli bulion nie był słony)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml mleczka kokosowego 
POLEWKA
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • szczypta płatków chili lub kawałek papryczki chili (suszonej lub świeżej)
  • 1/2  łyżeczki kurkumy w proszku
  • 25 g masła (najlepiej klarowanego)
DO PODANIA: ugotowany ryż, świeża papryczka chili, kolendra, chlebek naan (pieczony lub z patelni ), pokrojona na ćwiartki limonka
____________________________________________
WYKONANIE
  • POLEWKA: Na suchej patelni, na średnim ogniu, prażymy nasiona kuminu i gorczycy oraz płatki chili, aż zaczną pachnieć i lekko "strzelać". Odstawiamy z ognia, dodajemy masło, a gdy się rozpuści mieszamy z kurkumą. Przelewamy do małej miseczki/słoiczka. 
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, imbir obieramy i ścieramy na tarce.
  • Ziemniaki  i marchewkę lub batata obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm. Soczewicę płuczemy na sicie.
  • W średnim garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, czosnek, imbir oraz pokrojone ziemniaki i marchewkę. Smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
  • Dodajemy soczewicę i wszystkie przyprawy. Dolewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli używamy i mleczko kokosowe. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, 5 minut bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje (będzie gęstniał w miarę stygnięcia). W razie potrzeby można dolać więcej mleczka.
  • Przed podaniem skrapiamy polewką. Podajemy z ryżem, papryczką chili i świeżą kolendrą. Opcjonalnie także z cząstkami limonki do wyciśnięcia.

1 komentarz:

  1. Pyszne jest. U mnie dziś było na obiad tylko zamiast soczewicy była ciecierzyca 😋😊

    OdpowiedzUsuń