Dal, to w języku hindi ogólne określenie na rośliny strączkowe - groch, fasolę, soczewicę, a także na potrawy z tych roślin przyrządzone. Określenie "tadka"w nazwie, oznacza, że danie przed podaniem zostało doprawione przyprawami usmażonymi na gorącym tłuszczu.
Dal z soczewicy z ziemniakami oraz marchewką i mleczkiem kokosowym, to aromatyczne i pyszne danie, które rozgrzeje Was w chłodniejsze wieczory. Dobrze doprawione przyprawami charakterystycznymi dla kuchni indyjskiej, jest pyszne i łatwe w przygotowaniu, do tego naprawdę bardzo pożywne i zdrowe.
Najlepiej smakuje z ryżem lub chlebkiem naan oraz cząstkami limonki do wyciśnięcia.
__________________________________________
SKŁADNIKI / 4 PORCJE- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 200 g korzenia pietruszki lub ziemniaków
- 200 g marchewki lub batata
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki oleju
- 500 ml warzywnego bulionu (np. wody z 1 łyżką bulionu ze słoiczka)
- PRZYPRAWY: świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 płaskiej łyżeczce: mielonej kolendry, kminu rzymskiego, curry w proszku; szczypta chili i kurkumy, opcjonalnie sól (jeśli bulion nie był słony)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 250 ml mleczka kokosowego
POLEWKA
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (kuminu)
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- szczypta płatków chili lub kawałek papryczki chili (suszonej lub świeżej)
- 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 25 g masła (najlepiej klarowanego)
DO PODANIA: ugotowany ryż, świeża papryczka chili, kolendra, chlebek naan (pieczony lub z patelni ), pokrojona na ćwiartki limonka
____________________________________________
WYKONANIE
- POLEWKA: Na suchej patelni, na średnim ogniu, prażymy nasiona kuminu i gorczycy oraz płatki chili, aż zaczną pachnieć i lekko "strzelać". Odstawiamy z ognia, dodajemy masło, a gdy się rozpuści mieszamy z kurkumą. Przelewamy do małej miseczki/słoiczka.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, imbir obieramy i ścieramy na tarce.
- Ziemniaki i marchewkę lub batata obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm. Soczewicę płuczemy na sicie.
- W średnim garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, czosnek, imbir oraz pokrojone ziemniaki i marchewkę. Smażymy 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy soczewicę i wszystkie przyprawy. Dolewamy bulion, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli używamy i mleczko kokosowe. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, 5 minut bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje (będzie gęstniał w miarę stygnięcia). W razie potrzeby można dolać więcej mleczka.
- Przed podaniem skrapiamy polewką. Podajemy z ryżem, papryczką chili i świeżą kolendrą. Opcjonalnie także z cząstkami limonki do wyciśnięcia.
Pyszne jest. U mnie dziś było na obiad tylko zamiast soczewicy była ciecierzyca 😋😊
OdpowiedzUsuń