GOFRY KOKOSOWE


Delikatne i kruche gofry potrójnie kokosowe - z mlekiem kokosowym, olejem z kokosa i kokosowymi wiórkami. Łatwe i szybkie do przygotowania, idealne na podwieczorek lub weekendowe śniadanko. Można posypać je tylko cukrem pudrem lub podać z domową marmoladą wieloowocową, dżemem malinowym i  świeżymi malinami. Opcjonalnie - aby było jeszcze bardziej kokosowo - udekorować płatkami kokosa.
Pamiętajcie, aby wykładać ciasto na mocno rozgrzaną gofrownicę  (10 minut) im większa jej moc, tym gofry będą lepsze - bardziej chrupiące.
------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 8 SZTUK
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 250 ml płynnego mleka kokosowego + 50 ml wody
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • mała szczypta soli
DO PODANIA: cukier puder, maliny, bita śmietana, dżem malinowy, płatki kokosa
WYKONANIE
  • Białka dokładnie oddzielamy od żółtek. Olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli mleko kokosowe jest gęste, podgrzewamy je w rondelku, do rozpuszczenia i mieszamy z wodą. Płynnego mleka nie trzeba podgrzewać. 
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier, wiórki kokosowe. Wlewamy mleko kokosowe z wodę. Mieszamy rózgą lub miksujemy do połączenia składników. 
  • Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy. 
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przekładamy do miski z ciastem i delikatnie mieszamy.
  • Porcje ciasta nakładamy na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażymy przez około 5 minut (w zależności od mocy gofrownicy), aż zrumienią się i będą lekkie oraz chrupiące. Studzimy na kratce.

3 komentarze:

  1. Puszyste, chrupiące ze świeżymi owocami i cukrem pudrem... PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile jajek użyć do tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń