BAKŁAŻANOWE ROLADKI Z KASZA JAGLANA I WARZYWAMI

Roladki z bakłażana, nadziewane kaszą jaglaną z warzywami. Zapiekane z parmezanem, na gęstym, domowym sosie pomidorowym.
Kaszę jaglaną możecie zastąpić np. gryczaną lub bulgur. Najlepiej wykorzystać, tę pozostałą z obiadu.
Plastry bakłażana należy wcześniej usmażyć lub upiec, aż będą zupełnie miękkie. Gdy ostygną, rozprowadzamy na nich farsz z kaszy jaglanej smażonej z warzywami, a następnie zawijamy i układamy na domowym sosie pomidorowym. Można przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.
Polecam na prostą przystawkę, przekąskę lub lekką kolację.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
ROLADKI
  • 1 duży bakłażan (400 g)
  • 100 g (1/2 szklanki) suchej kaszy jaglanej
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w oliwie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 250 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 2 pełne łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej papryki w proszku lub płatkach
  • 30 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka orzeszków pinii
SOS POMIDOROWY
  • 2 ząbki czosnku, starte na tarce
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
WYKONANIE
  • SOS POMIDOROWY: w rondelku, na małym ogniu, przez 2 minuty, podgrzewamy oliwę ze startym czosnkiem. Dodajemy rozdrobnione pomidory i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i suszonym oregano. Gotujemy 15 minut, bez przykrycia.
  • ROLADKI: Odcinamy końce bakłażana i kroimy go wzdłuż, na plastry o grubości około 3 mm. Solimy i odstawiamy na 10 minut. Wycieramy ręcznikiem papierowym. Odkładamy duże plastry (ze środka), małe - zewnętrzne kroimy w małą kostkę. Łodyżki i listki natki pietruszki oddzielnie siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i partiami smażymy plastry bakłażana, na dużym ogniu, z obu stron, aż będą miękkie i zrumienią się. Odsączamy na papierowym ręczniku. Zamiast smażyć, można je posmarować oliwą i upiec , 10 minut w 210 stopniach C.
  • Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Suszone pomidory kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy drobno pokrojone końcówki bakłażana, suszone pomidory, cebulę, czosnek i łodyżki natki pietruszki . Smażymy 10 minut, na średnim ogniu, często mieszając. .
  • Dodajemy kaszę jaglaną i smażymy 1 minutę. Dolewamy bulion lub wodę, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 12 minut. Odstawiamy na bok i zostawiamy pod przykryciem , bez mieszania na minimum 15 minut. Dodajemy  koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i listki natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i szczyptą chili. 
  • Farsz nakładamy na plastry bakłażanów i zawijamy jak roladki. 
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
  • Do żaroodpornego naczynia wylewamy sos pomidorowy i układamy roladki. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy  30 minut.
  • Każdą porcję skrapiamy oliwą i podajemy z rukolą. Można posypać orzeszkami pinii.

1 komentarz: