CIASTO DROŻDŻOWE UNIWERSALNE

Przepis poniżej może być modyfikowany w zależności od tego, na co mamy ochotę. Pozwala upiec zarówno mini bułeczki, jak i pizzę, chlebki typu pita, paluchy drożdżowe, czy bułki do hamburgerów lub hot-dogów. Cokolwiek wybierzemy będzie mięciutkie, puszyste i smaczne. Polecam!

SKŁADNIKI / 9 BUŁEK do burgerów lub 40 mini bułeczek 
  • 300 ml mleka / wody
  • 50 g rozpuszczonego masła/ oliwy z oliwek/oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 2 łyżki cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
WYKONANIE
  • W  rondelku lekko podgrzewamy mleko (powinno osiągnąć letnią temperaturę, nie może być gorące). Dodajemy cukier,  drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Zostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
  • Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól,  jajko, wlewamy rozczyn z drożdży oraz rozpuszczone masło. Mieszamy końcówką do ciast drożdżowych tzw. hakiem, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek.
  • Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem, np. z folii spożywczej (polecam czepek kąpielowy), do wyrośnięcia na 2 godz.
  • Wyjmujemy na oprószony mąką blat i chwilę wygniatamy. Formujemy wałek (delikatnie rozciągając) i dzielimy na 9 równych części.
  • Formujemy kulki - jeśli chcemy upiec bułki - lub rozpłaszczamy na cienkie placki - jeśli mają być chlebki, np. do humusu- i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli bułeczki mają być do hamburgerów należy je lekko spłaszczyć. Luźno przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte bułeczki możemy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem, czarnuszką lub makiem.
  • Pieczemy 20 min w temp 200༠ C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu.
  • Mini bułeczki, paluchy i chlebki typu pita będą piekły się krócej.

1 komentarz: