BUŁKI Z PIECZARKAMI

Drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Bardzo puszyste i  delikatne. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale sprawdzą się na kolację lub przekąskę na przyjęciu.  
Trzymane pod przykryciem będą dobre przez 2 kolejne dni. Przed podaniem najlepiej podgrzać je na suchej patelni (z obu stron, na małym ogniu). 

SKŁADNIKI / około 18 bułeczek
CIASTO
  • 300 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła lub 1/4 szklanki oliwy lub oleju
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
FARSZ
  • 500 g pieczarek lub i boczniaków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska, pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach
  • opcjonalnie: 2 łyżki sosu sojowego
WYKONANIE
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Dodajemy łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Rozcieramy i mieszając łyżką, stopniowo, dolewamy 1/3 szklanki letniego mleka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę. Dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz letnie mleko, jajko i roztopione masło. Mieszamy końcówką do ciast drożdżowych, tzw. hakiem, przez około 7 minut, aż ciasto zacznie odstawać od boków miski.
  • Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, formując kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  •  Podczas, gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy nadzienie.
  • Pieczarki oczyszczamy, cebulę i czosnek obieramy, natkę pietruszki (łodyżki i listki) drobno siekamy.
  • Pieczarki, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach  (można drobno posiekać). 
  • Na patelni , na małym ogniu rozgrzewamy masło i oliwę.  Dodajemy starte warzywa i natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i sosem sojowym, jeśli używamy.
    •  Smażymy na dużym ogniu, przez 7-10 minut, często mieszając. Warzywa powinny odparować i lekko się zezłocić.
    • Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat , formujemy gruby wałek i kroimy na 18 kawałków. 
    • Każdy kawałek rozpłaszczamy i  układamy pełną łyżkę nadzienia, składamy na pół i zlepiamy brzegi, jak przy robieniu pierogów. Lekko rolujemy nadając owalny kształt.
    • Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Łączenie powinno zaleźć się na dole bułki. 
    • Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. 
    • Pieczemy 20 minut w temperaturze 190༠C bez termoobiegu.

    1 komentarz: