NALEŚNIKI NA ŚMIETANIE - NAJLEPSZE

Naleśniki z dodatkiem śmietany kremówki są zdecydowanie najlepsze z najlepszych. Delikatne, cieniutkie, pachnące cytrynową skórką... No po prostu obłędne. Zdecydowanie polecam ten przepis !

SKŁADNIKI / 14 sztuk
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • skórka otarta z cytryny lub kilka kropel esencji waniliowej
  • olej do smażenia
* opcjonalnie: serek mascarpone, nutella, konfitury domowej roboty, prażone jabłka
WYKONANIE
  • Do miski wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy jajka i około pół szklanki mleka. Mieszamy. Dodajemy pozostałe mleko, śmietankę oraz skórkę otartą z cytryny lub/i ekstrakt wanilii. Mieszamy do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.Zostawiamy na ok 15 min, aby "odpoczęło".
  • Po tym czasie niewielką ilość ciasta wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Smażymy naleśniki z dwóch stron, na średnim ogniu.
  • Podajemy z lekko posłodzonym serkiem mascarpone lub ze startymi na tarce i podsmażonymi z dodatkiem cynamonu  jabłkami.

3 komentarze:

  1. fakt, na kremówce są najpyszniejsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne, takie delikatne i cienkie *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają CUDOWNIE! Takie delikatne, takie cieniutkie... Wymarzone na dzisiejszy dzień :)

    OdpowiedzUsuń