PIECZONE ZIEMNIACZKI Z CZOSNKOWYM TWAROŻKIEM (GZIKIEM)



Pieczone ziemniaczki pachnące ziołami. Mięciutkie w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz. Podane z puszystym gzikiem.  Świetne jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do gulaszy.
Zawsze są hitem grillowego przyjęcia i smakują każdemu. 
Przygotujecie je bez wcześniejszego obgotowywania ziemniaków. Pieczone pod przykryciem będą gotowe w ciągu 45 minut.
Młodych ziemniaków nie trzeba obierać. 
_______________________________

SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 1 kg (20 małych lub 8 średnich) ziemniaków, np. odmiany gala lub winieta
  • 4 duże ząbki czosnku w łupinach
  • 2 małe cebule
  • gałązka rozmarynu , opcjonalnie
PRZYPRAWY: 
Po 1/2 łyżeczki:
  • słodkiej mielonej papryki w proszku
  • pieprzu ziołowego
  • mielonej kolendry 
  • nasion kopru włoskiego roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka soli
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  • 60 ml oliwy (lub oleju i masła)
CZOSNKOWY TWAROŻEK
  • 200 g twarogu
  • 100 ml śmietanki 30 %, zimnej 
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: starta rzodkiewka, posiekany koperek, szczypiorek
DO PODANIA: kilka listków świeżej mięty, skórka otarta z cytryny
______________________________
WYKONANIE
  • GZIK: Twaróg ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy starty czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Schłodzoną śmietankę ubijamy za pomocą miksera (lub rózgą), na gęsty, puszysty krem. Delikatnie mieszamy, z twarogiem, starając się nie zniszczyć puszystej masy.
  • ZIEMNIAKI  opłukujemy, obieramy (można nie obierać jeśli ziemniaki są młode),  i jeśli nie są małe -  kroimy na połówki lub ćwiartki. Osuszamy na papierowych ręcznikach. Nacieramy mieszanką przypraw.
  • Cebule obieramy z odstających łupin i kroimy na połówki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu).
  • Żaroodporny garnek (lub naczynie) z pokrywą stawiamy na małym ogniu i roztapiamy w nim oliwę lub masło z olejem. 
  • Dodajemy ziemniaki, czosnek w łupinach, pokrojone cebule i rozmaryn. Mieszamy, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 45 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 15 minut lub do momentu, aż ziemniaczki ładnie się zrumienią.
  • Wyjmujemy z piekarnika i podajemy z twarożkiem czosnkowym lub jako dodatek do dań. Można poosypać posiekaną miętą i skórką otartą z cytryny.

2 komentarze:

  1. Strasznie lubię takie ziemniaczki :) Ale nie na oliwie tylko na oleju rzepakowym - ma lepszy skład tłuszczowy i nie przypala się tak szybko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam. Do smażenia najlepszy jest właśnie olej rzepakowy. Ma wysoką temp. dymienia, nie wsiąka w potrawy i łatwo ocieka. Pozdrawiam ;-)

      Usuń