FRIED CHICKEN STRIPS/ SMAŻONE PASKI KURCZAKA

Polecam przepis, którego sekretem jest marynowanie kurczaka w maślance, a także chrupiąca, aromatyczna panierka. 

-------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 3-4 porcje
  • 400 g (2 średnie) piersi kurczaka
PANIERKA
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 /2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka mleka w proszku, prażonej cebuli, suszonej szałwii i/lub majeranku
MARYNATA
  • 2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku, można pominąć
  • sól morska, pieprz
DODATKOWO:  olej do głębokiego smażenia 
WYKONANIE
  • KURCZAKA myjemy, oczyszczamy z białych błon i osuszamy na papierowym ręczniku. Każdy filet kroimy w szerokie paski, posypujemy solą i pieprzem.  Wkładamy do miski, nacieramy startym czosnkiem, jeśli używamy i zalewamy maślanką. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na noc.
  • Wszystkie przyprawy mieszamy (można dodatkowo rozetrzeć w moździerzu na proszek) i łączymy z mąką.
  • Kurczaka wyciągamy z maślanki, dokładnie obtaczamy w panierce i partiami smażymy na dobrze rozgrzanej, grubej warstwie oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zezłocenia. W razie potrzeby regulujemy płomień gazu.
  • Gotowe kąski odsączamy na  papierowym ręczniku i podajemy gorące.
  • Najlepiej smakują z smażonymi ziemniaczkami oraz sałatką coleslaw 

2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę spróbować! Wspaniale się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  2. MARY, kurczak w ziołowej panierce jest naprawdę pyszny i zdecydowanie wart wypróbowania :-) Pozdrawiam Cię serdecznie

    OdpowiedzUsuń