NAJLEPSZY SOS BOLOŃSKI

Klasyka w najlepszym wydaniu, czyli długo gotowany sos boloński wzbogacony czerwonym winem, ziołami i smażonymi warzywami. Dodatek marchewki, selera i pietruszki znacząco wpływa na jakość i smak sosu. Trzeba tylko pamiętać, aby warzywa dobrze wysmażyć przed dodaniem mięsa i dolaniem płynu. W rezultacie otrzymamy niezwykle bogaty w smaku sos, o emulsyjnej i jednolitej konsystencji, który wprost rozpływa się w ustach. Idealny do makaronu spaghetti, penne, cannelloni, lasagne. 

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 pietruszka
  • gruby plaster selera
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 500 ml gorącego bulionu lub wody
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • sól morska, pieprz, szczypta chili w proszku, 2 listki laurowe
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
DODATKOWO: makaron np. spaghetti, świeża bazylia
WYKONANIE 
  • Cebulę, marchewkę, seler korzeniowy, pietruszkę i czosnek obieramy i razem z selerem naciowym kroimy na mniejsze kawałki, a następnie rozdrabniamy używając malaksera z ostrzem do siekania. Możemy także posiekać warzywa nożem lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • W szerokim rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Dodajemy rozdrobnione warzywa i smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 30 minut. Często mieszamy, równocześnie zeskrobując łopatką  warzywa z dna rondla. 
  • Kiedy warzywa uzyskają złocisty kolor i znacznie zmniejszą objętość, przesuwamy je  na bok,  a w wolne miejsce partiami  dodajemy mięso. Dokładnie obsmażamy do momentu, gdy zmieni kolor z krwistego na brązowy. Mieszamy z warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem, chili i suszonym oregano. Dolewamy wino, odparowujemy 1 minutę.
  • Dodajemy listek laurowy i dolewamy gorący bulion lub wodę, zagotowujemy, przykrywamy i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 1-2 godziny. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Ponownie zagotowujemy, przykrywamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy 1 godzinę. Dolewamy mleko i gotujemy bez przykrycia prze około 30 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. Dodatkowo zgęstnieje po ostygnięciu.
  • Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem i posiekaną bazylią.
  • Serwujemy z makaronem spaghetti lub przygotowujemy LASAGNE.

2 komentarze:

  1. wygląda cudownie, a jak dopiero musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DARIOZKO91; sos boloński obłędny. Zawsze smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Mam nadzieję,że skorzystasz z przepisu i będziesz zadowolona z efektu. Pozdrawiam

      Usuń