NAJLEPSZY SOS BOLOŃSKI

Klasyka w najlepszym wydaniu, czyli pyszny sos boloński wzbogacony czerwonym winem, ziołami i drobno startymi smażonymi warzywami. Od razu zaznaczam, że  dodatek marchewki, cukinii i papryki znacząco wpływa na jakość i smak sosu. Trzeba tylko pamiętać, aby warzywa dobrze wysmażyć przed dodaniem mięsa i dolaniem płynu. W rezultacie otrzymamy niezwykle bogaty w smaku sos, idealny do makaronu spaghetti, penne, cannelloni i lazanii. Dla mnie najlepszy!!!

SKŁADNIKI / 6 porcji
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka domowego bulionu lub wody
  • 1 400-gramowa puszka krojonych pomidorów lub  passaty pomidorowej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól morska, pieprz
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
DODATKOWO: makaron np. spaghetti, świeża bazylia

WYKONANIE 
  • Cebulę, marchewkę i czosnek obieramy, pozostałe warzywa myjemy. Kroimy na spore kawałki i wszystkie razem rozdrabniamy używając malaksera z ostrzem do siekania. Możemy także posiekać warzywa nożem lub zetrzeć na tarce.
  • Rozdrobnione warzywa podsmażamy na oliwie  w dużym rondlu przez ok 10 minut. Często mieszamy równocześnie zeskrobując łopatką  warzywa z dna rondla. Jest to bardzo ważny etap i nie należy go pomijać.
  • Kiedy warzywa uzyskają złocisty kolor przesuwamy je  na bok, a w wolne miejsce partiami  dodajemy mięso. Dokładnie obsmażamy do momentu, gdy zmieni kolor z krwistego na brązowy, cały czas mieszamy.
  • Obficie doprawiamy i dolewamy wino. Redukujemy(ok 3 min) i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz gorący bulion lub wodę. Zagotowujemy i dodajemy pomidory z puszki lub passatę pomidorową.
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny.
  • Kiedy sos jest gotowy możemy nieco złagodzić jego kwaśny smak( równocześnie dodatkowo go zagęszczając) poprzez dodanie beszamelu (np z 1/4 porcji  tego przepisu) lub 3 łyżek mleka. 
  • Gotowy sos boloński posypujemy tartym parmezanem i posiekaną bazylią.
  • Podajemy z makaronem np. spaghetti lub przygotowujemy LASAGNE

2 komentarze:

  1. wygląda cudownie, a jak dopiero musi smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. DARIOZKO91; sos boloński obłędny. Zawsze smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym. Mam nadzieję,że skorzystasz z przepisu i będziesz zadowolona z efektu. Pozdrawiam

      Usuń