KURCZAK PARMIGIANA



Delikatne filety z kurczaka w chrupiącej parmezanowej panierce, zanurzone w aromatycznym pomidorowym sosie. Danie świetne zarówno na codzienny obiad jak i kolację w gronie przyjaciół. Najlepiej smakuje w towarzystwie makaronu, ryżu lub sałatki z sosem winegret. Stanowi dobrą alternatywę dla tradycyjnego kotleta schabowego. Polecam.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje
KOTLETY
  • 2 małe piersi kurczaka lub 1 duża 
  • 1 jajko / roztrzepane
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • 2-3 łyżki mąki
  • 125 g mozarelli
  • olej do smażenia
  • sól morska, pieprz
  • świeża bazylia
SOS POMIDOROWY
  • 1-2 ząbki czosnku / starte na tarce
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • sólo morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta chili
WYKONANIE
  • SOS POMIDOROWY: W małym rondelku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok 1 min. Cały czas mieszamy. Nie rumienimy.
  • Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy ocet balsamiczny, suszone oregano, sól, pieprz i miód. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu, aż sos zredukuje się i lekko zagęści. Przekładamy do żaroodpornej foremki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180༠C (bez termoobiegu).
  • KURCZAK: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Każdy filet doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy na grubość ok 1,5 cm. Jeśli używamy dużych filetów, kroimy je na pół, a następnie grubszy kawałek dodatkowo wzdłuż. W ten sposób z każdego filetu powinniśmy otrzymać trzy filety podobnej grubości.
  • W trzech płytkich naczyniach umieszczamy mąkę, bułkę tartą wymieszaną z parmezanem oraz roztrzepane jajko. Piersi kurczaka zanurzamy kolejno w mące, jajku i bułce z parmezanem.
  • Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym oleju (powinien zakrywać całe dno) ok. 3 min. z każdej strony w zależności od tego jak są grube. Gdy ładnie się przyrumienią przekładamy je do formy z sosem pomidorowym.
  • Mozzarellę kroimy w dość grube plastry i układamy na kotletach (po 2 plastry na jednym filecie).
  • Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok 10 minut, aż mozarella się rozpuści, a na sosie utworzą się bąbelki.
  • Podajemy z ulubioną sałatką.

1 komentarz:

  1. witaj :) mam pytanie, czy zapiekałaś kotlety pod przykrywką czy bez ?

    OdpowiedzUsuń