MUFFINKI MARCHEWKOWE Z PISTACJAMI, MORELAMI I LUKREM ŚMIETANKOWYM


Marchewkowe muffinki z dodatkiem pistacji i suszonych moreli, są świetnym przykładem na to, jak dobrym pomysłem jest dodawanie warzyw do deserów. Babeczki smakują wybornie, a dodatek lukru przygotowanego na bazie serka mascarpone dopełnia całości, stanowiąc idealne wykończenie, nie tylko smaku, ale i wyglądu babeczek. Do tego słodziutkie kandyzowane marchewki na szczycie... Mmmm. Pycha ;-)

SKŁADNIKI / 12 SZTUK
  • 150 g świeżej marchwi (2 średnie marchewki)
  • 100 g cukru (1/2 szklanki)
  • 175 ml oleju słonecznikowego
  • 2  jajka
  • 225 g mąki (1 i 1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego kardamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 50 g obranych i pokrojonych pistacji
  • 50 g drobno posiekanych suszonych moreli
KANDYZOWANA MARCHEWKA
  • 75 g marchwi (1 średnia marchewka)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
LUKIER ŚMIETANKOWY
  • 60 g serka mascarpone lub innego kremowego np. Twój Smak
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ziarenka wyłuskane z 1/4 laski wanilii
WYKONANIE

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C, bez termoobiegu. Formę na 12 muffinek smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierowymi foremkami.
  • MUFFINKI:Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
  • Do miski dodajemy cukier, olej i jajka. Miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kardamon, skórkę otartą z cytryny, pistacje oraz morele. Mieszamy krótko , tylko do połączenia składników, pod koniec dodając startą marchewkę.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy do foremek. 
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
  • MARCHEWKI obieramy i używając obieraczki do ziemniaków ścinamy cienkie wstążki . 
  • Przekładamy do rondelka z cukrem, sokiem cytrynowym i wodą. Powoli doprowadzamy do wrzenia, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut, aż syrop zgęstnieje, a paski marchewki staną się półprzezroczyste. Odstawiamy z ognia.
  • LUKIER ŚMIETANKOWY:  Serek śmietankowy i cukier puder ucieramy w miseczce, łyżką lub mikserem. Dodajemy sok z cytryny i ziarenka wanilii.
  • Mieszamy i rozsmarowujemy na ostudzonych babeczkach. Dekorujemy kandyzowaną marchewką.

1 komentarz: