TARTA DYNIOWA NA IMBIROWYM SPODZIE

Kruchy intensywnie imbirowy spód w połaczeniu z czekoladowym kremem mascarpone, domowym dyniowym budyniem i warstwą lekkiej jak puch bitej śmietany tworzą tak wyjątkowe połączenie smaków, że niemożliwym jest  mu się oprzeć. Pyszny domowy budyń dyniowy doprawiłam aromatycznymi goździkami, cynamonem i gałką muszkatołową. Wierzch ciasta udekorowałam "pierzynką" z bitej śmietany  oraz posypką cukrowo-cynamonową. Ciasto jest wysokie, ma piękne kolory i ładnie prezentuje się na stole. Będzie idealną propozycją na jesienne chłodne wieczory jak również na halloweenowe party. 

Tarta wymaga minimum 3 godzin schładzania, dlatego najlepiej jest przygotować ją dzień wcześniej i do czasu podania przechowywać w lodówce. Aby ciasto  idealnie się kroiło na godzinę przed planowanym podaniem można włożyć je do zamrażarki.

SKŁADNIKI
SPÓD
  • 190 g pokruszonych imbirowych herbatników / polecam TAKIE
  • 50 g masła / roztopionego 
WARSTWA CZEKOLADOWA
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady / roztopionej w kąpieli wodnej
  • 1 łyżka cukru
BUDYŃ DYNIOWY
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonych goździków
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 4 duże żółtka/w temp. pokojowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 łyżka masla w temp. pokojowej
BITA ŚMIETANA
  • 2 szklanki śmietany 30-36 % bardzo zimnej
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody
POSYPKA
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
WYKONANIE
  • SPÓD: Herbatniki mielimy jak najdrobniej przy użyciu malaksera, przesypujemy do miseczki, dodajemy roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników.
  • Dno blaszki o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz i wysypujemy masę ciasteczkową. Ugniatamy, mocno dociskając za pomocą szklanki. Wstawiamy do lodówki.
  • WARSTWA CZEKOLADOWA: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone krótko ucieramy ( ok. 15 sekund) z cukrem i stopniowo dodajemy roztopioną (nie gorącą) czekoladę. Mieszamy do połączenia składników, a powstałą masę wykładamy na ciasteczkowy spód.
  • BUDYŃ DYNIOWY: Do rondelka z grubym dnem wlewamy mleko dodajemy cynamon, ekstrakt  z wanilii, mielone goździki, sól, cukier i gałkę muszkatołową. Dodajemy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i stawiamy na gazie. 
  • Podgrzewamy stopniowo, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wówczas mieszamy energicznie np. przy użyciu miksera, rozbijając ewentualne grudki. Gdy masa jest gęsta i gładka dodajemy puree z dyni i ponownie mieszamy. Jeśli nasze puree było wodniste i rozrzedziło budyń wówczas podgrzewamy na niewielkim ogniu do czasu, aż zbędny płyn odparuje, a masa uzyska konsystencję gęstego budyniu. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zimny budyń wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Chłodzimy w lodówce.
  • BITA ŚMIETANA: Żelatynę wsypujemy do małego rondelka i zalewamy 2 łyżkami wody. Odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Przed samym użyciem delikatnie podgrzewamy na minimalnym gazie, tylko do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia ( na 1 minutę).
  • Zimną śmietankę ubijamy stopniowo zwiększając obroty miksera do najwyższych. Pod koniec ubijania dosypujemy 2 łyżki cukru pudru i chwilę razem miksujemy po czym wlewamy letnią żelatynę.  Ubijamy tylko do połączenia składników.
  • Gotową śmietanę wykładamy na budyń dyniowy. Posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i świeżo startą gałką muszkatołową. 
  • Wstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.

6 komentarzy: