TARTA CZEKOLADOWA Z SUSZONYMI MORELAMI


Elegancka i maksymalnie czekoladowa tarta. Wspaniale kruchy, czekoladowy spód idealnie współgra z przecierem sporządzonym z suszonych moreli oraz pieczoną, mocno czekoladową i rozpływająca się w ustach masą czekoladową. 
________________________________
SKŁADNIKI na formę o średnicy 23-24 cm 
KRUCHY SPÓD
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • małą szczypta soli
PRZECIER MORELOWY
  • 300 g suszonych moreli
  • 100 ml wody
  • 3 łyżki soku cytrynowego 
NADZIENIE CZEKOLADOWE
  • 300 g czekolady deserowej 50% kakao
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
DO PODANIA : kwaśna śmietana
______________________________
WYKONANIE
  • SPÓD: Masło i cukier ucieramy do uzyskania jasnej, puszystej masy. 
  • Dodajemy żółtko, a po chwili także mąkę, kakao i sól. Miksujemy, aż ciasto nie będzie kleiło się do ścianek naczynia. Formujemy kulę, lekko spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez 30 minut.
  • Zimne ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami folii spożywczej lub  na blacie posypanym mąką. Wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 23-24 cm. Nakłuwamy widelcem i schładzamy przez 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180༠C bez termoobiegu.
  • Przygotowany spód wykładamy arkuszem papieru do pieczenia i wypełniamy fasolą lub ceramicznymi fasolkami. Pieczemy (bez nadzienia)  15 minut, po czym ostrożnie zdejmujemy papier z fasolką i dopiekamy spód jeszcze 10 minut. 
  • PRZECIER MORELOWY:  Drobno kroimy morele i gotujemy w wodzie, pod przykryciem, przez 7 minut,  na małym ogniu. Rozdrabniamy/ blendujemy razem z sokiem cytrynowym, aż przecier nabierze gładkiej konsystencji. Uzyskane puree morelowe rozsmarowujemy na kruchym spodzie.
  • NADZIENIE: Czekoladę i masło roztapiamy. Jajka, żółtka i cukier miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy i wykładamy na kruchy spód. Pieczemy 12 minut w temp. 180༠C, bez termoobiegu (nadzienie nie stężeje całkowicie w piekarniku, dopiero podczas stygnięcia).
  • Tartę dzielimy na porcje i podajemy w temperaturze pokojowej z dodatkiem kwaśnej śmietany. Przed podaniem posypujemy kakao w proszku.

3 komentarze:

  1. Witam :) Zapraszam do udziału w konkursie kulinarnym z motywem zoologicznym , który promuje akcję "zwierzak to nie zabawka - nie kupuj go na prezent".
    Nagrodami są akcesoria zoologiczne.

    Prowadzę bloga kulinarnego więc jakoś musiałam połączyć w konkursie poruszany wątek zwierząt z wątkiem kulinarnym dlatego powstał konkurs kulinarno-zoologiczny :)

    Więcej informacji tu: http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/12/zwierze-to-nie-zabawka-nie-kupuj-na.html

    Zachęcam również do napisania na swoim blogu kilku słów w kwestii kupowania zwierząt pod choinkę.

    Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ fajnie wygląda :) Ciekawy ten mus z suszonych moreli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i mam świetny przepis na święta:-), dzięki.

    OdpowiedzUsuń