ANANAS W SYROPIE CUKROWO-MIĘTOWYM

Deser, który zachwyci każdego. Jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, orzeźwiający i elegancki jednocześnie. Połączenie plastrów słodkiego, dojrzałego ananasa z zimnym syropem cukrowo-miętowym jest fantastyczne i naprawdę uzależnia. Całość możemy przygotować kilka godzin przed planowanym podaniem i do tego momentu przechowywać w lodówce. Świetnie nadaje się więc na wszelkiego rodzaju przyjęcia (szczególnie o tej porze roku:-) Wypróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI / 4-6 porcji
  • 1 świeży dojrzały ananas
  • 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego
  • sok z ¹⁄₂ limonki
  • mała garść listków świeżej mięty  
DODATKOWO: borówki, świeża mięta do dekoracji
WYKONANIE
  • SYROP:  Listki mięty drobno siekamy. Do miseczki wsypujemy cukier i dolewamy sok z limonki.  Mieszamy, dodajemy posiekaną miętę i odstawiamy na minimum 10 minut do lodówki.
  • ANANASA obieramy ze skóry - odcinamy górę i dół, a następnie ścinamy boki.  Stawiamy na desce i kroimy wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Z każdej części wycinamy twardy rdzeń, który wyrzucamy. Pozostałego ananasa kroimy w cienkie plastry i układamy na dużym półmisku.
  • Polewamy przygotowanym wcześniej syropem i posypujemy borówkami. Dekorujemy listkami świeżej mięty. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.

2 komentarze:

  1. Mmmm, jak apetycznie wygląda!!! A wiesz, że już dzisiaj zrobię plastry ananasa po Twojemu?! :))) Mąż już doczekać się nie może, bo ananasy wręcz kocha! :)

    OdpowiedzUsuń