ZUPA KREM POMIDOROWO-MARCHEWKOWA


Kolejna zupa-krem z pieczonych pomidorów, tym razem z dodatkiem podduszonej na maśle marchewki. Doprawiłam ją szczyptą curry i aromatyzowaną oliwą. Przed samym podaniem udekorowałam  kozim twarożkiem, który śmiało możecie zastąpić np. fetą. Zupka najlepiej smakuje latem kiedy o świeże, aromatyczne pomidory nietrudno. Wybierajcie te soczyste, mocno dojrzałe i miękkie - najlepiej z uprawy ekologicznej.  Poza sezonem polecam wykorzystać małe pomidorki cherry lub użyć rozdrobnionych pomidorów z puszki.  Tak czy inaczej zupka wyjdzie pyszna.

SKŁADNIKI / 4-6 porcji

  • 2 kg świeżych dojrzałych pomidorów np. malinowych
  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili wielkości kciuka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
OLIWA AROMATYZOWANA
  • garść listków świeżego tymianku
  • garść listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy extra virgin
  • sórka otarta z ½ cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: 120 g koziego twarożku 
WYKONANIE
  • AROMATYZOWANA OLIWA: Listki tymianku i bazylii bardzo drobno siekamy i wrzucamy do miseczki. Wlewamy oliwę, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz solą. Mieszamy.
  • ZUPA: Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika. Dodajemy pokrojoną i oczyszczoną z gniazd nasiennych papryczkę chili oraz obrane ząbki czosnku. Całość solimy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrapiamy oliwą.Mieszamy.
  •  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i pieczemy 25 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, a następnie zdejmujemy skórki z pomidorów. Małym nożykiem oddzielamy od skórki  miąższ papryczki chili.
  • W czasie, gdy pomidorki się pieką, marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę drobno siekamy.
  • W średniej wielkości garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy. Wrzucamy posiekaną cebulę i startą marchewkę. Posypujemy solą i przyprawą curry. Smażymy przez ok. 5 minut na średnim ogniu, często mieszając. Dolewamy 1 szklankę wody i dusimy bez przykrycia do momentu, aż większość płynu odparuje, a marchewka zmięknie.
  • Do garnka z podduszoną marchewką dodajemy upieczone i obrane ze skóry pomidory, czosnek oraz miąższ papryczki chili. Gotujemy razem 5 minut. Odstawiamy z ognia i lekko studzimy.
  • Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
  • Podajemy na ciepło z dodatkiem koziego twarożku i odrobiną  aromatyzowanej oliwy.

2 komentarze: