Smaczna i zdrowa pizza na spodzie z rozdrobnionego kalafiora i startego parmezanu. Najlepsza od razu po upieczeniu, z czasem staje się mniej chrupiąca, lecz nadal trzyma formę i dobrze się kroi.
Przygotowałam ją z kalafiora upieczonego, lecz jeśli chcecie możecie ugotować rozdrobnione różyczki na parze, zawsze pamiętając o dokładnym odciśnięciu wody. Czynność ta zapewni chrupiący spód i uchroni przed jego rozsypywaniem się podczas krojenia.
Przygotowując spód możecie też wzbogacić go o dodatek startej na tarce mozzarelli, suszonych ziół i przeciśniętego przez praskę czosnku.
Upieczony na złoto placek posmarujcie sosem pomidorowym na przykład z tego przepisu i udekorujcie dowolnymi dodatkami.-----------------------------------------------------
SKŁADNIKI / na 1 pizzę- 1 mała główka kalafiora ( tylko różyczki)
- 1/2 szklanki startego parmezanu plus 2 łyżki do posypania placka
- 1/4 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 jajko
- oliwa lub olej do natłuszczenia blachy i posmarowania placka
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 210℃ bez termoobiegu i umieszczamy w nim blachę do pieczenia pizzy.
- Kalafior dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki i miksujemy ( lub ścieramy na tarce) aż stanie się kruchy i sypki. Powinniśmy otrzymać ok 3 szklanek kalafiorowych okruszków.
- Przesypujemy je na lekko natłuszczoną blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok 10-12 minut lub gotujemy na parze.
- Upieczony/ugotowany kalafior studzimy, przesypujemy na gazę lub cieniutką lnianą ściereczkę i bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru płynu.
- Osuszony kalafior wrzucamy do miski, dodajemy parmezan i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Arkusz papieru do pieczenia smarujemy oliwą, a na jego środek wykładamy masę z kalafiora. Formujemy krążek o średnicy ok 30 cm i grubości ok 0,8-1 cm. Smarujemy go lekko oliwą i posypujemy 2 łyżkami startego parmezanu.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210℃ i pieczemy 15 minut, aż lekko się przyrumieni.
- Upieczony placek wyjmujemy z piekarnika, smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy dowolnymi dodatkami.
- Blachę z pizzą ponownie wsuwamy do piekarnika. Pieczemy ok 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz