CHICKEN BITES

Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, w sam raz na jeden kęs. Chicken bites czyli kulki z siekanej piersi kurczaka  panierowane w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Do mięsa nie dodajemy jajka ani bułki. Nie mielimy go, ani nie siekamy zbyt drobno, ale kroimy w małe kostki. Dzięki temu po usmażeniu mięsne kulki będą miękkie i soczyste, a nie suche i zbite.
Nabiorą też zupełnie innego wymiaru jeśli do tradycyjnej panierki z bułki tartej dodacie sporą ilość startego parmezanu, a w wersji dla dorosłych także świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

SKŁADNIKI / 4 porcje
CHICKEN BITES
  • 2 piersi kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2  szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu 
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia
SOS MUSZTARDOWO - MIODOWY
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki musztardy Dijon
  • szczypta soli morskiej
WYKONANIE
  • Piersi kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie oczyszczamy z białych błon i kostek. Kroimy w kostki o wymiarach około 0,8 cm. 
  • Przekładamy do miski, dodajemy sól i sporą ilość świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy.
  • Na blacie stawiamy trzy półmiski, do których dodajemy mąkę, roztrzepane jajko oraz bułkę wymieszaną z parmezanem i sporą szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
  • Łyżeczką nabieramy porcje masy mięsnej i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kulki, które kolejno obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce z parmezanem. Gotowe układamy na dużym talerzu.
  • Na patelni rozgrzewamy 0,5 cm warstwę oleju. Smażymy kulki na złoty kolor ze wszystkich stron na dużym gazie. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  • Podajemy z dipem miodowo - musztardowym ( wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce i dokładnie mieszamy).

1 komentarz: