Wieprzowina słodko-kwaśna to jedno z klasycznych dań kuchni chińskiej. Przygotowałam je z polędwiczki wieprzowej, którą pokroiłam w grubą kostkę, a następnie doprawiłam charakterystyczną chińską przyprawą "5 smaków". Po usmażeniu otrzymałam delikatne i kruche mięsko, które znakomicie smakowało w gęstym, ciemnym sosie na bazie soku z ananasów i sosu sojowego . Ponadto duża ilość miękkich i równocześnie chrupiących warzyw takich jak papryka, czerwona cebula, imbir i czosnek. Danie jest szybkie i bardzo zrównoważone w smaku. Nie jest ani zbyt słodkie ani zbyt kwaśne. Idealne z ugotowanym na parze puszystym ryżem lub ryżem z kurkumą i imbirem.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI na 2-3 porcje:- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona lub żółta papryka (lub 1/2 każdej)
- kawałek świeżego imbiru (2 cm) / starty na drobnej tarce
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 świeżej papryczki chili
- 1 czubata łyżeczka przyprawy chińskiej "5 smaków"
- 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej / lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2-3 łyżkach zimnej wody
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć)
- 1 puszka ananasa w kawałkach (227 g)
- 1 mały pęczek świeżej kolendry
- olej arachidowy / lub rzepakowy
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w 1,5 cm kostkę. Wkładamy do miseczki i posypujemy przyprawą chińską "5 smaków" oraz solą i pieprzem.
- Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie kroimy w 1,5 cm kostki.
- Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w 2 cm kostki.
- Papryczkę chili i czosnek kroimy w cienkie plasterki. Siekamy łodyżki kolendry.
- Na dużym ogniu stawiamy wok (lub dużą patelnię), a kiedy naczynie będzie już bardzo rozgrzane wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy mięso i co jakiś czas mieszamymieszamy. Smażymy 4 minuty, aż kawałki będą równo obsmażone, ciemnobrązowe z każdej strony. Wyjmujemy i przekładamy na talerz.
- Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy wszystkie pokrojone składniki oraz starty na tarce imbir. Mieszając smażymy 3 minuty, po czym wsypujemy mąkę kukurydzianą, wlewamy sos sojowy oraz olej sezamowy i mieszamy. Smażymy 1 minutę, dodajemy kawałki ananasa z sokiem, mięso i ocet.
- Próbujemy i ewentualnie doprawiamy czarnym pieprzem i sosem sojowym.
- Gotujemy przez około 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.
Musze wyprobowac :) wyglada pysznie :)
OdpowiedzUsuńHttp://vicirage.blogspot.com