WIEPRZOWINA SŁODKO-KWAŚNA

Wieprzowina słodko-kwaśna to jedno z najprostszych klasycznych dań kuchni chińskiej. Przygotowałam je z polędwiczki wieprzowej, którą pokroiłam w grubą kostkę, a następnie doprawiłam charakterystyczną chińską przyprawą "5 smaków". Po usmażeniu otrzymałam delikatne i kruche mięsko, które znakomicie smakowało w gęstym, ciemnym sosie na bazie soku z ananasów i sosu sojowego . Ponadto duża ilość miękkich i równocześnie chrupiących warzyw takich jak papryka, czerwona cebula, imbir i czosnek. 

Danie jest szybkie i bardzo zrównoważone w smaku. Nie jest ani zbyt słodkie ani zbyt kwaśne. 

Idealne z ugotowanym na parze puszystym ryżem lub ryżem z kurkumą i imbirem.

SKŁADNIKI na 2-3 porcje:
  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona lub żółta papryka (lub 1/2 każdej)
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm) / starty na drobnej tarce
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 świeżej papryczki chili
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy chińskiej "5 smaków"
  • 1 czubata łyżeczka mąki kukurydzianej / lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2-3 łyżkach zimnej wody
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (można pominąć)
  • 1 puszka ananasa w kawałkach (227 g)
  • 1 mały pęczek świeżej kolendry
  • olej arachidowy / lub rzepakowy
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w 1,5 cm kostkę. Wkładamy do miseczki i posypujemy przyprawą chińską "5 smaków" oraz solą i pieprzem.
  • Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie kroimy w 1,5 cm kostki.
  • Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w 2 cm kostki.
  • Papryczkę chili i czosnek kroimy w cienkie plasterki
  • Drobno siekamy łodyżki kolendry.
  • Na dużym ogniu stawiamy wok (lub dużą patelnię), a kiedy naczynie będzie już bardzo rozgrzane wlewamy około 2-3 łyżki oleju, dodajemy mięso i mieszamy. Smażymy 4 minuty, aż  kawałki polędwiczki będą równo obsmażone, czyli ciemnobrązowe z każdej strony. Wyjmujemy je i przekładamy na talerz.
  • Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju, wkładamy wszystkie pokrojone składniki oraz starty na tarce imbir. Przewracając i mieszając smażymy 3 minuty, po czym wsypujemy mąkę kukurydzianą, wlewamy sos sojowy oraz olej sezamowy i mieszamy. Smażymy 40 sekund, a następnie dodajemy kawałki ananasa wraz z sokiem, mięso i ocet balsamiczny.
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy czarnym pieprzem i sosem sojowym.
  • Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje.
  • Przed podaniem posypujemy listkami kolendry.

1 komentarz:

  1. Musze wyprobowac :) wyglada pysznie :)

    Http://vicirage.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń