SAŁATKA Z KARMELIZOWANYCH BURACZKÓW I AWOKADO


Piękna, kolorowa i pełna witamin sałatka, pyszna o każdej porze dnia.  Połaczenie buraczków z awokado nie tylko smakuje wybornie, ale i wygląda elegancko. 

Zamiast gotować buraki w wodzie polecam owinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku - zachowają więcej witamin i pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki i słodki. Połączyłam je z dojrzałym awokado oraz lekko pikantnym serem pleśniowym. Całość skropiłam kremowym miodowo-musztardowym dressingiem i posypałam prażonymi pestkami dyni.

SKŁADNIKI / 2 porcje
SAŁATKA
  • 2 nieduże buraki 
  • 1 awokado
  • 50 g sera sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie)
  • 4 łyżki pestek dyni 
  • 75 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki kremu balsamicznego 
  • 1 łyżka masła (20 g)
WINEGRET
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (polecam taką)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek oliwy lub oleju
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Na suchej patelni prażymy pestki dyni, aż zaczną pachnieć i lekko się przyrumienią.
  • Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i w niewielkich dstępach układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC bez termoobiegu przez około 1 godzinę (lub krócej w zależności od wielkości buraków) lub do momentu, aż wbity widelec z łatwością zagłębi się w miąższu. Upieczone buraki wyjmujemy z folii, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki.
  • Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojone buraczki. Obsmażamy cały czas mieszając przez około 2 minuty. Zwiększamy płomień do dużego i dolewamy wino. Chwilę odparowujemy i dodajemy krem balsamiczny i cukier. Smażymy mieszjąc, aż buraczki ze wszystkich stron pokryją się glazurą. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy gaz. Przed podaniem jeszcze raz podgrzewamy na minimalnym płomieniu.  Przekładamy do salaterki. 
  • Awokado kroimy w kostkę, posypujemy szczyptą soli i pieprzu, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy do buraczków.
  • Ser kroimy w drobniutką kosteczkę i rozkładamy na sałatce. Posypujemy pestkami dyni.
  • W miseczce mieszmy dwa rodzaje musztardy. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Łyżka  po łyżce wlewamy oliwę za każdym razem energicznie mieszając do połączenia składników (powinniśmy otrzymać gęsty i jednolity sos). Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Polewamy sałatkę. 
  • Podajemy od razu.

2 komentarze: