DYNIOWE CURRY


Szybkie i proste curry - tym razem z dodatkiem dyni oraz pysznej salsy ze świeżych pomidorów.  
Subtelny smak kokosa i lekko słodka dynia idealnie równoważą intensywność pasty curry, która podgotowana chwilę w mleczku kokosowym znacznie łagodnieje. Zaletą jest fakt, że przygotujecie je na jednej patelni, w czasie zbliżonym do tego w którym gotuje się ryż. Curry dobrze smakuje z  chlebkiem naan i kleksem jogurtu naturalnego.

___________________________________

SKŁADNIKI na 2 porcje

CURRY
  • 1 filet z kurczaka /pomijamy w wersji wegetariańskiej 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 200 g obranej dyni 
  • 2 łyżeczki łagodnej pasty curry* (polecam taką) lub curry w proszku
  • 1/2 szklanki bulionu (użyłam wody z 1 łyżką bulionu ze słoiczka)
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml) lub 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
SALSA
  • 1 pomidor, np. malinowy
  • garść listków posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • mały kawałek papryczki chili, pokrojonej w krążki
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: ugotowany ryż, chlebek naan

*pastę curry można zastąpić marynatą przygotowaną z wymieszanych w miseczce: 2 łyżeczek kurkumy,  2 łyżeczek startego imbiru i czosnku, 1 łyżki oliwy i szczypty ostrej papryki w proszku
________________________________________________
WYKONANIE
  • SALSA: Pomidora myjemy i nacinamy skórkę na krzyż. Wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 1 minutę. 
  • Odlewamy wodę, zdejmujemy skórki (łatwo odchodzą), kroimy w  małą kostkę. 
  • Dodajemy pokrojoną papryczkę chili, starty czosnek oraz kolendrę lub natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy. 
  • DYNIOWE CURRY: filet z kurczaka - jeśli używamy - myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z białych błon i kostek, kroimy w kostkę 1x1cm. 
  • Wkładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
  • Cebulę drobno siekamy, czosnek i seler naciowy kroimy w plastry. Dynię i paprykę kroimy w kostkę. 
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. Dodajemy pokrojoną pierś kurczaka, jeśli używamy, i smażymy 3 minuty na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając. 
  • Dodajemy cebulę, seler, czosnek, czerwoną paprykę i pokrojoną dynię.  Smażymy na umiarkowanym ogniu często mieszając przez około 5 minut.
  • Stopniowo dolewamy bulion  i mleczko kokosowe lub śmietankę.  Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 20 minut, aż dynia będzie zupełnie miękka, a sos zredukuje się i zagęści. W razie potrzeby można chwilę pogotować bez przykrycia.
  • Podajemy z ryżem lub/i chlebkiem naan. Przed podaniem dekorujemy salsą pomidorową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz