DYNIOWE CURRY Z KURCZAKIEM I SALSĄ ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Szybkie i proste curry - tym razem z dodatkiem dyni oraz pysznej salsy ze świeżych pomidorów.  Subtelny smak kokosa i lekko słodka dynia idealnie równoważą intensywność pasty curry, która podgotowana chwilę w mleczku kokosowym znacznie łagodnieje.

Niewątpliwą zaletą dania, jest fakt, że przygotujecie je na jednej patelni w czasie zbliżonym do tego w którym gotuje się ryż.  Curry dobrze smakuje też z  CHLEBKIEM NAAN i kleksem jogurtu naturalnego

SKŁADNIKI na 2 porcje
CURRY
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 szklanka dyni hokkaido pokrojonej ( obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę 1x1cm)
  • 1-2 łyżki łagodnej pasty curry* polecam TAKĄ
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml)
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
SALSA
  • 2 pomidory malinowe
  • garść listków posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • 1/4 papryczki chili pokrojonej w krążki
  • 1 ząbek czosnku starty na tarce
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: smażony ryż z sosem sojowym
*pastę curry można zastąpić marynatą przygotowaną z 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 2 łyżeczek kurkumy,  2 łyżeczek startego imbiru, 2 startych ząbków czosnku i 1 łyżki oliwy

WYKONANIE
  • RYŻ ( 1 torebkę) gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, studzimy i doprawiamy pieprzem, szczyptą kurkumy, startym na tarce czosnkiem i ziarnami sezamu. Smażymy na patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego klarowanego masła lub oleju kokosowego lub oliwy. Mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego i 2 łyżki sosu sojowego.
  • SALSA: Pomidory myjemy i nacinamy skórkę na krzyż. Wkładamy do miseczki zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 1 minutę, wylewamy wodę, zdejmujemy skórki(łatwo odchodzą). Kroimy w  kostkę, dodajemy pokrojoną chili, starty czosnek oraz kolendrę lub natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy. Odstawiamy
  • DYNIOWE CURRY: filet z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z białych błon i kości, kroimy w kostkę 1x1cm. Wkładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i pastą curry. Dodajemy 2 łyżki oliwy lub oleju, mieszamy, tak aby wszystkie kawałki kurczaka dokładnie pokryły się pastą. Odstawiamy na minimum 20 minut do zamarynowania. 
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy lub oleju i 1 łyżkę masła. Dodajemy pokrojoną dynię i smażymy na umiarkowanym ogniu często mieszając przez około 10 minut, aż dynia zrobi się miękka, a  wbity w nią widelec łatwo będzie zagłębiał się w miąższu. 
  • Zwiększamy płomień do dużego i dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy mieszając przez około 3 minuty, stopniowo wlewamy mleczko kokosowe i śmietankę( tak, aby nie przerwać procesu gotowania). Gotujemy ok. 3-5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści. 
  • Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan. Przed podaniem dekorujemy salsą pomidorową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz