Szybkie i proste curry - tym razem z dodatkiem dyni oraz pysznej salsy ze świeżych pomidorów.
Subtelny smak kokosa i lekko słodka dynia idealnie równoważą intensywność pasty curry, która podgotowana chwilę w mleczku kokosowym znacznie łagodnieje. Zaletą jest fakt, że przygotujecie je na jednej patelni, w czasie zbliżonym do tego w którym gotuje się ryż. Curry dobrze smakuje z chlebkiem naan i kleksem jogurtu naturalnego.
___________________________________
SKŁADNIKI na 2 porcje
CURRY
- 1 filet z kurczaka /pomijamy w wersji wegetariańskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 g obranej dyni
- 2 łyżeczki łagodnej pasty curry* (polecam taką) lub curry w proszku
- 1/2 szklanki bulionu (użyłam wody z 1 łyżką bulionu ze słoiczka)
- 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml) lub 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki oliwy/oleju
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
SALSA
- 1 pomidor, np. malinowy
- garść listków posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- mały kawałek papryczki chili, pokrojonej w krążki
- 1 ząbek czosnku, starty na tarce
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DO PODANIA: ugotowany ryż, chlebek naan
*pastę curry można zastąpić marynatą przygotowaną z wymieszanych w miseczce: 2 łyżeczek kurkumy, 2 łyżeczek startego imbiru i czosnku, 1 łyżki oliwy i szczypty ostrej papryki w proszku
________________________________________________
WYKONANIE
- SALSA: Pomidora myjemy i nacinamy skórkę na krzyż. Wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 1 minutę.
- Odlewamy wodę, zdejmujemy skórki (łatwo odchodzą), kroimy w małą kostkę.
- Dodajemy pokrojoną papryczkę chili, starty czosnek oraz kolendrę lub natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy.
- DYNIOWE CURRY: filet z kurczaka - jeśli używamy - myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z białych błon i kostek, kroimy w kostkę 1x1cm.
- Wkładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
- Cebulę drobno siekamy, czosnek i seler naciowy kroimy w plastry. Dynię i paprykę kroimy w kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej. Dodajemy pokrojoną pierś kurczaka, jeśli używamy, i smażymy 3 minuty na dużym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Dodajemy cebulę, seler, czosnek, czerwoną paprykę i pokrojoną dynię. Smażymy na umiarkowanym ogniu często mieszając przez około 5 minut.
- Stopniowo dolewamy bulion i mleczko kokosowe lub śmietankę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 20 minut, aż dynia będzie zupełnie miękka, a sos zredukuje się i zagęści. W razie potrzeby można chwilę pogotować bez przykrycia.
- Podajemy z ryżem lub/i chlebkiem naan. Przed podaniem dekorujemy salsą pomidorową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz