PLACKI JOGURTOWE


Rewelacyjne, puchate placuszki, z dodatkiem jogurtu naturalnego. Lekkie i pyszne, będą dobrą propozycją na śniadanie lub podwieczorek, nie tylko dla dzieci.
Do ich przygotowania nie potrzeba miksera, a wszystkie składniki wystarczy krótko wymieszać łyżką. 
Ciasto jest dosyć gęste, po wyłożeniu na patelnię nie rozlewa się, a placuszki dobrze trzymają kształt. Pamiętajcie, aby odpowiednio wyregulować temperaturę smażenia, tak, by placki zbyt szybko się nie zrumieniły, a w środku nie pozostały surowe. 
Najlepiej smakują polane miodem lub oprószone cukrem pudrem i podane z sezonowymi owocami. Pasuje też bita śmietana lub/i mus z malin.
W sezonie jesienno - zimowym polecam podać je z cynamonowo-cukrową posypką i opcjonalnie także z karmelizowanymi jabłkami.

------------------------------------------------

SKŁADNIKI / 20 sztuk
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • 250 g jogurtu naturalnego  
  • 170 g (1 pełna szklanka) mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • olej lub klarowane masło do smażenia
DO PODANIA: sezonowe owoce, bita śmietana, miód
WYKONANIE
  • W misce mieszamy jogurt z jajkami i cukrem.
  • Wprost do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. 
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju lub klarowanego masła.
  •  Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię, zachowując odstępy (placki urosną).
  • Smażymy na umiarkowanym ogniu  (u mnie minimalna moc dużego palnika) po 3 minuty z każdej strony. 
  • Gotowość placuszków sprawdzamy wbijając w nie wykałaczkę( powinna być sucha, ciasto nie powinno jej oblepiać)
  • Odkładamy na talerz, smażymy kolejną partię placków.
  • Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem lub polewamy miodem. Serwujemy z owocami i bitą śmietaną.

5 komentarzy: