KANAPKA Z ŁOSOSIEM I JAJKIEM SADZONYM

Pyszna i łatwa do przygotowania kanapka na śniadanie. Na opieczonej bułce, z kremowym twarożkiem chrzanowym, wędzonym łososiem oraz ciepłym jajkiem sadzonym.  Posypana czarnuszką i świeżymi kiełkami.
Podgrzewanie bułek na patelni, to dobra metoda na odświeżanie pieczywa.
Jeśli bułki zamienimy na bagietkę pokrojoną w cienkie kromeczki, otrzymamy świetną i elegancką przystawkę dla gości lub przekąskę na wielkanocne śniadanie, czy imprezę typu finger food.

SKŁADNIKI/2 porcje
  • 2 bułki
  • 2 jajka sadzone
  • 4 plastry wędzonego łososia / użyłam takiego
  • garść świeżych kiełków np. brokułu
  • 2 łyżki śmietankowego twarożku kanapkowego np. Almette
  • 1-2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
WYKONANIE
  • W małej miseczce mieszamy twarożek z chrzanem.
  • Bułki kroimy na pół i opiekamy z dwóch stron na patelni grillowej lub zwykłej. Powinny się lekko zrumienić.
  • Jedną połówkę bułki smarujemy 1 łyżką chrzanowego twarożku i posypujemy łyżką posiekanego szczypiorku. Układamy po 2 plastry łososia i 1 jajko sadzone. Posypujemy ¹⁄₂ łyżeczki czarnuszki i świeżymi kiełkami. Przykrywamy drugą połówką bułki. 
  • Tak samo przygotowujemy drugą bułkę.


1 komentarz: