KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM

Będziecie zaskoczeni jak szybko i łatwo można przygotować sycący i pyszny obiad dla całej rodziny. 
Kurczaka najpierw marynujemy w miodzie, musztardzie i oliwie, a następnie krótko obsmażamy. Dodajemy pozostałą marynatę i dolewamy śmietankę. Gotujemy 7 minut, posypujemy chrupiącym boczkiem oraz posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy. Przed samym podaniem można polać sos 2 łyżkami śmietanki (odłożonej) i łyżką zamieszać fantazyjne esy floresy;) 
Jeśli danie ma być dla większej liczby osób, gotowe piersi kurczaka wyjmijcie na deskę, ostrym nożem pokrójcie w plastry i ponownie ułóżcie na sosie.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 piersi kurczaka
  • marynata: po 1 łyżce: miodu, musztardy francuskiej i miodowej lub Dijon oraz oliwy, 2 ząbki czosnku
  •  250 ml śmietany 30%
  • 100 g boczku w plastrach (surowy wędzony) / pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa
DO PODANIA: podsmażane ziemniaczki lub ryż , sałata z sosem winegret
WYKONANIE 
  • MARYNATA: W miseczce rozcieramy miód z musztardą i szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy sok z cytryny i starty na tarce czosnek. Dolewamy oliwę, mieszamy. 
  • KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z białych błon. Nacieramy solą i pieprzem, polewamy marynatą. Odstawiamy na 15 minut do zamarynowania ( można na noc).
  • Na zimną patelnię o średnicy około 22 cm kładziemy pokrojony boczek. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż będzie chrupiący. Łopatką przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. 
  • Kurczaka oczyszczamy z marynaty (pozostałą marynatę zachowujemy), skrapiamy oliwą i smażymy na średnim ogniu, po około 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości filetów). Dodajemy pozostałą marynatę i stopniowo dolewamy śmietankę. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy pod przykryciem przez około 7 minut. Gdyby sos był zbyt rzadki, można pogotować chwilę bez przykrycia.
  • Przed podaniem posypujemy podsmażonym boczkiem i natką pietruszki. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem i ulubioną sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz