KREWETKI PO MEKSYKAŃSKU

Krewetki gotowane w lekkim sosie z masła i pomidorów. Z przyprawami charakterystycznymi dla kuchni  meksykańskiej: kolendrą, kminem rzymskim oraz słodką i wędzoną czerwoną papryką w proszku. Podane z ryżem, pastą z awokado i jogurtem naturalnym. Obficie skropione sokiem z limonki. Polecam na weekendową kolację.

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 40 g masła
  • 1 cebula / drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku / pokrojone w plasterki
  • 1/2 czerwonej papryki / pokrojonej w kostkę
  • 2-3 łyżki ziaren kukurydzy (świeżych, mrożonych lub odsączonych z puszki)
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 300 g dużych krewetek Black Tiger (surowych lub gotowanych, świeżych lub mrożonych)
  • PRZYPRAWY: sól, szczypta chili w proszku, po 1 łyżeczce ziaren kolendry, kminu rzymskiego, słodkiej i wędzonej papryki w proszku
DO PODANIA: ugotowany ryż, marynowana papryczka jalapeño i słodka papryka czereśniowa , jogurt naturalny, guacamole, cząstki limonki do wyciśnięcia
WYKONANIE
  • Mrożone krewetki wkładamy do miski z dużą ilością ciepłej wody i rozmrażamy. Nieoczyszczone krewetki nacinamy ostrym nożem wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Opłukujemy i osuszamy.
  • Ziarna kolendry i kminu rzymskiego rozcieramy w moździerzu. 
  • Na średniej wielkości patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną cebulkę i smażymy na małym ogniu, przez około 10 minut, aż zmięknie i zrobi się szklista. Mieszamy od czasu do czasu. Dodajemy starty czosnek i szczyptę soli. Smażymy mieszając około 2 minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz ziarna kukurydzy. Smażymy przez kolejne 2 minuty i dodajemy pomidory z puszki oraz słodką i wędzoną paprykę, roztartą kolendrę i kmin rzymski oraz szczyptę chili w proszku. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 7 minut. Wkładamy krewetki i gotujemy pod przykryciem, po 2 minuty z każdej strony, aż zmienią kolor na . Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki. 
  • Podajemy z ugotowanym ryżem, guacamole, jogurtem naturalnym oraz marynowaną papryczką jalapeño i słodką papryczką czereśniową. Opcjonalnie także z cząstkami limonki do wyciśnięcia i świeżą kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz