DYNIOWE WHOOPIE PIES


Mięciutkie i puchate ciasteczka dyniowe przełożone powidłami śliwkowymi. Smaczne także w wersji saute. Opcjonalnie oprószone cukrem pudrem. 
Łatwe i szybkie do przygotowania, pod warunkiem, że z wyprzedzeniem przygotujemy puree z dyni. Warto pamiętać także o wcześniejszym wyjęciu jajek i masła z lodówki oraz o długim i dokładnym ubiciu masła z cukrem.
Świetne do popołudniowej herbatki lub do śniadaniówki dla dziecka.
____________________________________________________

SKŁADNIKI/ 26 szt (13 podwójnych)
  • 50 g roztopionego masła (lub 1/4 szklani oleju)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 220 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej lub po pół łyżeczki:cynamonu, imbiru i goździków w proszku, gałki muszkatołowej
DO PRZEŁOŻENIA: powidła śliwkowe
__________________________________________________________________________
WYKONANIE
  • 50 g masła, puree z dyni i 2 jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej do ocieplenia.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C, bez termoobiegu.
  • 50 g masła roztapiamy w rondelku, na minimalnym ogniu.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy oraz przyprawę piernikową lub domową mieszankę przypraw. Mieszamy.
  • W drugiej misce ucieramy 50 g miękkiego masła z cukrem, aż masa zrobi się jasna i puszysta (7 minut). Stopniowo, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewamy roztopione masło. Gdy dokładnie połączy się z masą dodajemy po jednym jajku. Miksujemy 2 minuty i łyżka po łyżce dodajemy puree z dyni. 
  • Na koniec zmniejszamy obroty miksera i w 2-3 partiach dosypujemy mąkę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie po dodaniu mąki sprawi, że ciastka po upieczeniu będą zbite i mało puszyste.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na papier do pieczenia, zachowując odstępy ( u mnie 9 sztuk). W czasie pieczenia ciastka urosną.
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut, aż boki ciastek lekko się przyrumienią, ale środek pozostanie miękki.
  • Blachę z ciastkami wyjmujemy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.Przekładamy na kratkę i studzimy. 
  • Pieczemy kolejną partię ciastek. 
  • Zimne ciastka przekładamy powidłami. Można oprószyć cukrem pudrem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz