DYNIOWE WHOOPIE PIES


Mięciutkie i puchate ciasteczka dyniowe, przełożone powidłami śliwkowymi lub dżemem pomarańczowym. Smaczne także w wersji saute. Opcjonalnie oprószone cukrem pudrem. 
Łatwe i szybkie do przygotowania, pod warunkiem, że z wyprzedzeniem przygotujemy puree z dyni. Warto pamiętać  o wcześniejszym wyjęciu jajek i masła z lodówki oraz o długim i dokładnym ubiciu masła z cukrem.
Świetne do popołudniowej herbatki lub do śniadaniówki dla dziecka.
____________________________________________________

SKŁADNIKI/ 18 szt
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru, np mieszanki: muscovado, brązowego, białego
  • 2 jajka (M)
  • 200 g (1 szklanka)  puree z dyni
  • 45 ml (1/4 szklanki) oleju
  • 220 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 
DO PRZEŁOŻENIA: powidła śliwkowe lub/i dżem pomarańczowy
_________________________________________________________
WYKONANIE
  • 50 g masła, puree z dyni i 2 jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki i zostawiamy w temperaturze pokojowej do ocieplenia.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy oraz przyprawę piernikową lub domową mieszankę przypraw. Mieszamy.
  • W drugiej misce ucieramy 50 g miękkiego masła z cukrem, aż masa zrobi się jasna i puszysta (7 minut). Stopniowo, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewamy olej. Gdy dokładnie połączy się z masą dodajemy po jednym jajku. Miksujemy 2 minuty i łyżka po łyżce dodajemy puree z dyni. 
  • Na koniec zmniejszamy obroty miksera i w 2-3 partiach dosypujemy mąkę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Zbyt długie miksowanie po dodaniu mąki sprawi, że ciastka po upieczeniu będą zbite. Wstawiamy ndo lodówki 1 godzinę.
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C, bez termoobiegu.
  • Łyżką nabieramy porcje masy i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na papier do pieczenia, zachowując odstępy ( u mnie 9 sztuk). 
  • Wkładamy do piekarnika i pieczemy 12 minut, aż boki ciastek lekko się przyrumienią, ale środek pozostanie miękki. Pieczemy kolejną partię ciastek. 
  • Przekładamy powidłami. Można oprószyć cukrem pudrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz