KROKIETY Z MIĘSEM I SZPINAKIEM


Krokiety z mięsem i warzywami, to danie które najczęściej pojawia się u mnie w kolejnym dniu po gotowaniu rosołu lub innej zupy na mięsnym wywarze. Jest świetnym sposobem na nie wyrzucanie resztek i nie marnowanie jedzenia. 
Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem, a w tym przepisie, także z podsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze lub mielimy w maszynce. Przygotowany farsz rozprowadzamy na cieniutkich naleśnikach, zwijamy w roladki i panierujemy w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rumiano, na dobrze rozgrzanej warstwie oleju lub klarowanego masła.  Tak przygotowane krokiety zawsze wychodzą pyszne i bardzo delikatne. 
W stosunku do ilości warzyw nie ma za dużo mięsa w farszu, jeśli więc lubicie czuć jego smak w potrawie, odpowiednio do potrzeb, zwiększcie jego ilość, proporcjonalnie zmniejszając ilość warzyw z rosołu.
Krokiety bez panierki możemy przechowywać je w lodówce przez 3-4 dni. Polecam wyjmować, panierować i smażyć, dokładnie taką ich ilość, na jaką akurat mamy ochotę lub jaką potrzebujemy.

SKŁADNIKI / 12 szt.
  • 12 naleśników, np. z TEGO przepisu
FARSZ
  • 200 g świeżego szpinaku 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 200 g mięsa z rosołu
  • 200 g warzyw z rosołu
  • PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce suszonego oregano i curry w proszku; po 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i soli, szczypta chili w proszku
PANIERKA I SMAŻENIE
  • 2 jajka
  • sól
  • bułka tarta (najlepiej domowa)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej lub klarowane masło do smażenia
WYKONANIE
  • Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki.
  • Bułkę kroimy na kilka mniejszych kawałków, wkładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Dokładnie odciskamy w dłoniach.
  • Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 5 minut, na średnim ogniu, często mieszając. 
  • Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy szpinak i smażymy 1-2 minuty, aż zwiędnie i zmniejszy objętość. Lekko solimy.
  • Mięso i warzywa z rosołu oraz podsmażony szpinak, odsączoną kajzerkę i przyprawy rozmiksowujemy w malakserze. Opcjonalnie podsmażony szpinak i mięso z rosołu można posiekać i wymieszać z rozdrobnionymi widelcem warzywami, namoczoną bułką oraz przyprawami. Można także zmielić w maszynce.
  • Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy jajko i chwilę miksujemy, do połączenia składników. 
  • Nabieramy po pełnej łyżce farszu i rozprowadzamy po całym naleśniku, zachowując 1 cm. rant. Zakładamy do środka dwa przeciwległe boki (na około 2 cm) i zwijamy w roladkę, zaczynając od jednej z niezłożonych części.
  • W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka ze szczyptą soli. W drugim talerzu mieszamy bułkę tartą ze świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
  • Krokiety obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na 2 mm warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po około 2 minuty z każdej z czterech stron. Uważamy, aby nie przypalić. W razie potrzeby redukujemy płomień.
  • Podajemy z czerwonym barszczem lub sosem, np. pieczarkowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz