PIZZA NA GRUBYM SPODZIE / Z FORMY


Podstawą dobrej pizzy jest ciasto. W tym przepisie jest wielokrotnie sprawdzone i bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i puszyste jak drożdżówka - absolutny hit.
Dzięki wyrastaniu i pieczeniu w formie jest naprawdę wysokie i dobrze utrzymuje nawet większą ilość dodatków.
Jeśli nie możecie lub nie chcecie użyć formy do pieczenia, po prostu uformujcie ciasto na papierze do pieczenia.


SKŁADNIKI / na 1 pizzę o średnicy 22 cm
CIASTO
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
SOS POMIDOROWY
  • 400 g pomidorów z puszki lub ok. 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska, pieprz
  • szczypta cukru
DODATKI: mozzarella, szynka parmeńska, suszone oregano
_______________________________________________________
WYKONANIE
  • CIASTO: Spód formy o średnicy 21-23 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • W miseczce mieszamy drożdże z cukrem, dosypujemy 2 łyżki mąki. Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy ciepłą (nie gorącą wodę). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, do lekkiego podrośnięcia.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz wyrośnięty rozczyn i 1 łyżkę oliwy. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odstawać od ścianek dzieży (ok 10 minut). 
  • Natłuszczonymi oliwą dłońmi zagarniamy ciasto pod spód formując kulę. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Wyrośniętym ciastem wykładamy spód przygotowanej wcześniej formy (rozprowadzamy palcami), przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia.
  • SOS: W rondelku podgrzewamy oliwę. Dodajemy starty na tarce czosnek i smażymy cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Nie rumienimy.
  • Dodajemy passatę pomidorową lub pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i oregano do smaku. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 10-15 minut.
  • Wyrośnięte ciasto smarujemy połową sosu pomidorowego, układamy porwaną na kawałki mozzarellę i ulubione dodatki.
  • Pieczemy 12-15 min w temp 220℃, z włączoną funkcją grzanie góra/dół  bez termoobiegu. 
  • Przed podaniem posypujemy suszonym oregano. Pozostały sos pomidorowy przekładamy do miseczki i podajemy jako dodatek do pizzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz