CHLEBEK PITA Z PIEKARNIKA


Każdy, kto podróżował do krajów arabskich z pewnością zauważył, jak ważnym składnikiem lokalnej kuchni są chlebki pita. To placuszki z mąki pszennej i drożdży, pieczone w piecu lub smażone na suchej patelni(jak w tym przepisie). Podczas podgrzewania ciasto napusza się, tworząc w środku kieszonkę - miejsce na farsz.
Dobrze zrobiony chlebek pita stanowi podstawę wielu dań, w tym oczywiście kebaba.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej  typ 550-720 lub 350 g mąki pszennej i 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 10 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych
  • 1 łyżka cukru/miodu
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy
  • 350 ml letniej wody
WYKONANIE
  • Drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki rozcieramy w miseczce. Dolewamy 200 ml letniej wody, mieszamy. Przykrywamy i zostawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałą wodę. Mieszamy przy użyciu mieszadła do ciasta drożdżowego - haka lub rękoma, do momentu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski (około 10 minut). 
  • Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, smarujemy oliwą i zostawiamy pod przykryciem na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który tniemy na 6-8 części.
  • Z każdego kawałka, podwijając ciasto pod spód, formujemy kulki. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy, aby wyrosły.
  • Po ok 30 minutach, gdy kule zwiększą objętość, rozwałkowujemy/ rozciągamy je na grubość 5 mm i  układamy na oprószonej mąką desce (po 3-4 placki na jedną partię). Luźno przykrywamy ściereczką lub folią. Zostawiamy na 15 minut do lekkiego napuszenia. 
  • W międzyczasie, piekarnik rozgrzewamy do 230℃, z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Razem z piekarnikiem nagrzewamy blachę z wyposażenia, włożoną spodem do góry.
  • Wyrośnięte pity ostrożnie przenosimy na rozgrzaną blachę i pieczemy ok 5-7 minut lub do momentu, aż placki napuszą się i lekko zrumienią. Przekładamy na kratkę. Wstawiamy kolejne pity.
  • Wystudzone chlebki kroimy na pół i nadziewamy ulubionymi dodatkami. Można podać jako dodatek do hummusu.

2 komentarze: