MEKSYKAŃSKIE BURGERY





Wołowe kotleciki w stylu tex-mex doprawione wędzoną papryką, kminem rzymskim i świeżą kolendrą podane w małych rożkach uformowanych z pszennych lub kukurydzianych tortilli to danie wprost idealne na różnego rodzaju imprezy. Fajnie się prezentuje i obłędnie smakuje. Charakteru nadają mu dipy przygotowane w trzech kolorach nawiązujących do meksykańskiej flagi: zielony-guacamole, biały-sos jogurtowy i czerwony-pomidorowa salsa. 

___________________________________________________
SKŁADNIKI
BURGERY / 12 cienkich lub 6 grubych 
  • 500 g chudej mielonej wołowiny lub mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2-3 łyżki posiekanych listków kolendry lub natki pietruszki
  • 6 pokruszonych na miazgę krakersów
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki/ można zastąpić słodką
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ posiekanej papryczki chili
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku / wyciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól morska, pieprz
DODATKOWO
  • 6 pszennych lub kukurydzianych tortilli (kupnych lub domowych)
  • klka listków rzymskiej sałaty
  • 1-2 pomidory pokrojone w plastry
  • marynowane papryczki jalapeno
  • guacamole/ 2 drobno pokrojone awokado mieszamy z posiekaną szalotką i doprawiamy sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem
  • salsa pomidorowa
  • jogurtowy sos chili/ 1 szklanka jogurtu greckiego mieszamy z 1/2 posiekanej papryczki chili, solą i pieprzem
_____________________________________________________
WYKONANIE
  • Wszystkie składniki burgerów umieszczamy w szklanej misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy dodatki.
  • Każdą tortillę kroimy na pół, zwijamy w rożek i układamy na półmisku.
  • W oddzielnych miseczkach przygotowujemy: guacamole, salsę pomidorową oraz jogurtowy sos chili. 
  • Na drewnianej desce lub talerzu kładziemy papryczki jalapeno, listki rzymskiej sałaty oraz pokrojone na plastry pomidory.
  • Z mięsa formujemy 6 grubych lub 12 cienkich burgerów o średnicy ok. 8 cm każdy.
  • Nacieramy oliwą i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 4-6 minut z każdej strony ( dokładny czas smażenia zależy od grubości kotletów).
  • Tak przygotowane wkładamy do zwniętych w rożki  tortilli i wypełniamy dodatkami 
  • lub wszystkie składniki podajemy oddzielnie, tak aby każdy mógł samodzielnie skomponować własnego burgera. 
  • Rożki z tortilli (ewentualnie wypełnione kotletami) możemy podgrzać w piekarniku. W tym celu układamy je na blaszce  i przykrywamy papierem do pieczenia (wcześniej należy zgnieść go pod strumieniem zimnej wody i ponownie rozprostować). 
  • Wkładamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 100༠C (bez termoobiegu) i podgrzewamy ok. 5 min. 

1 komentarz: