PLACUSZKI DYNIOWE Z KISIELEM ŻURAWINOWYM


Szybkie do zrobienia ( pod warunkiem, że wcześniej przygotowaliśmy purée z dyni), puszyste i lekkie placuszki dyniowe. Z dodatkiem imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej. Najlepsze z domowym kisielem żurawinowym lub powidłami śliwkowymi 
Nie są trudne do zrobienia i jedyne na co należy zwrócić uwagę, to konsystencja ciasta. Powinno mieć strukturę gęstej, homogenizowanej śmietany. Pamiętajcie więc - jeśli Wasze purée z dyni jest rzadkie zmniejszcie ilość jogurtu lub nie dodawajcie go wcale. Jeśli zaś purée jest suche wówczas dodatek jogurtu okaże się niezbędny. 
Surowego ciasta nie należy zbyt długo miksować, gdyż straci puszystość, a usmażone placki będą zbite i zakalcowate. Mieszamy więc jak przy muffinkach, tylko do połączenia składników.

                                                                          
SKŁADNIKI / 4-6 OSÓB

  • 200 g / 1 szklanka purée z upieczonej dyni 
  • 50 g / 3 łyżki jogurtu naturalnego (lub mniej jeśli puree jest rzadkie)
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki startego na tarce korzenia imbiru, skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • szczypta mielonego cynamonu i gałki muszkatołowej lub 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika
KISIEL ŻURAWINOWY lub ŚLIWKOWY
  • 200 g świeżej/mrożonej żurawiny lub śliwek
  • 1/4 szklanki cukru / można dać mniej
  • opcjonalnie: 2 łyżki likieru Amaretto/ brandy lub whisky
DODATKOWO: olej do smażenia, cukier wymieszany z cynamonem, syrop klonowy
                                                                                                                
WYKONANIE
  • KISIEL: W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy żurawinę lub śliwki (bez pestek) z cukrem. Gotujemy bez przykrycia 10 minut, aż owoce rozpadną się i utworzą gęsty kisiel. Dodatkowo zgęstnieje jeszcze po ostudzeniu. Co jakiś czas mieszamy.
  • Na 1 minutę przed końcem gotowania, dodajemy alkohol, jeśli używamy.
  • PLACKI : Jogurt, jajka i puree z dyni wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie do ocieplenia.
  • W miseczce mieszamy jogurt naturalny z sodą oczyszczoną i odstawiamy na 2 minuty.
  • W misce miksujemy/mieszamy purée z dyni z jajkami, cukrem i startym imbirem, jeśli używamy. Dodajemy jogurt z sodą oraz jajka. Mieszamy do połączenia.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy z  cynamonem i gałką muszkatołową lub przyprawą do piernika oraz opcjonalnie także ze skórką otartą z pomarańczy.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy lub miksujemy na niskich obrotach, krótko, tylko do otrzymania  jednolitego ciasta o konsystencji gęstej śmietany. 
  • Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. 
  • Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. 
  • Smażymy na umiarkowanym ogniu,  2-3 minuty z każdej strony. Im dłuższy będzie czas smażenia, tym placki będą bardziej puszyste i suche w środku. Jednak temperatura smażenia nie może być za niska, bo placuszki opadną. Trzeba wyczuć.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Podajemy z kisielem żurawinowym lub śliwkowym.

1 komentarz: