BAZYLIOWE CURRY Z KURCZAKA



Mięciutka, cieniutko pokrojona pierś kurczaka zamarynowana w curry i soku z cytryny, a następnie podsmażona i ugotowana w mleczku kokosowym. Jeśli jeszcze nie używaliście mleka kokosowego lub nie przepadacie za jego smakiem z powodzeniem możecie zastąpić je śmietanką 30%. Warto podkreślić jednak, iż smak kokosa nie jest w daniu dominujący, a raczej bardzo subtelny i z pozostałymi składnikami dobrze się komponuje i łączy w idealną całość.  
Dodatek pomidora nadaje świeżości potrawie.
 Ostrość dania można regulować wedle uznania ilością dodanej papryczki chili. Powinna być wyczuwalna, ale nie dominująca. Jako dodatek do pikantnego i bardzo aromatycznego sosu polecam ugotowany na parze ryż lub mięciutkie i łatwe w przygotowaniu indyjskie chlebki naan.

SKŁADNIKI / 4 porcje

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała papryczka chili lub 1/3 łyżeczki suszonych płatków chili/ można pominąć lub dać mniej
  • 1 mała cukinia
  • 1 mango
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki tajskiej pasty curry / polecam TAKĄ
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 puszka mleka kokosowego lub śmietanki 30% (400 g)
  • 1/2 szklanki posiekanych listków bazylii
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
DODATKOWO: pokruszony kozi twarożek, indyjski chlebek naanugotowany na parze ryż

WYKONANIE
  • Kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z białych błon. Każdy filet kroimy na 4 mniejsze kawałki, które następnie kroimy w drobne i cienkie paski. Przekładamy do miseczki, doprawiamy solą i curry w proszku, a następnie  nacieramy pastą curry i skrapiamy 2-3 łyżkami soku z cytryny. Odstawiamy do zamarynowania.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na tarce. Cukinię myjemy, odcinamy końce, kroimy wzdłuż na na pół, a następnie w cienkie półplasterki. Mango myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę i papryczkę chili myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i również drobno kroimy.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną cebulę i mieszając od czasu do czasu smażymy na średnim gazie przez około 2-3 minuty, aż zmięknie i zrobi się szklista. Dorzucamy starty na tarce czosnek i imbir. Mieszamy i smażymy około 1 minutę, uważając, aby nie przypalić czosnku.
  • Zwiększamy płomień do dużego i dorzucamy pokrojonego i zamarynowanego kurczaka wraz z pastą. Obsmażamy 2-3 minuty z każdej strony, dodajemy paprykę i papryczkę chili. Smażymy całość przez około 2 minuty, dodajemy pokrojone pomidory i mleko kokosowe lub śmietankę.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na małym gazie pod lekko uchyloną pokrywką przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  • Dodajemy posiekaną bazylię oraz pokrojone w kosteczkę mango i gotujemy przez kolejne 2 minuty.
  • Przed podaniem posypujemy kolendrą i ewentualnie pokruszonym kozim twarożkiem
  • Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia i ugotowanym na parze ryżem lub chlebkiem naan.

1 komentarz: