ENCHILADA

Pszenne lub kukurydziane tortille z farszem chili con carne lub chili sin carne. Zapiekane z sosem pomidorowym i tartym cheddarem. Podane z jogurtem naturalnym i natką pietruszki lub kolendrą. 
Przygotowuję je najczęściej, gdy zostaje mi trochę sosu i ryżu z obiadu. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach w gronie znajomych lub jako urozmaicenie codziennego menu.
____________________________________________

SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE
  • 4 duże tortille (gotowe lub DOMOWE)
  • 100 g ryżu (1 torebka) + 1 łyżeczka masła/oliwy/oleju
  • 2 szklanki sosu chili con carne, np. z tego przepisu
  • 200 g tartego twardego sera, np. cheddar, żółta mozzarella
SOS POMIDOROWY
  • 200 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano
DO PODANIA: jogurt naturalny lub śmietana 18%, natka pietruszki lub kolendra
___________________________________________
WYKONANIE
  • RYŻ wsypujemy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę masła lub oliwy/oleju i stawiamy na średnim ogniu. Podgrzewamy mieszając, przez około 2 minuty. 
  • Ostrożnie zalewamy 1 szklanką wrzątku i natychmiast przykrywamy. Redukujemy ogień do minimalnego i gotujemy 10 minut, bez mieszania i odkrywania. Wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem do wystygnięcia. Przed użyciem lekko solimy i spulchniamy widelcem.
  • SOS POMIDOROWY: w rondelku, na małym ogniu, przez 1 minutę, podgrzewamy oliwę i starty czosnek. Nie rumienimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C bez termoobiegu.
  • TORTILLE rozkładamy płasko na blacie. Na każdej rozprowadzamy 1/2 szklanki sosu chili con carne,  posypujemy 1/4 porcji ugotowanego ryżu i 1 łyżką tartego sera. Zwijamy w ruloniki. Układamy niezbyt ciasno, na spodzie naczynia do zapiekania. Polewamy połową sosu pomidorowego i posypujemy pozostałym serem.
  • Pieczemy 20 minut. Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym oraz jogurtem lub śmietaną. Dekorujemy natką pietruszki lub kolendrą. Można oprószyć wędzoną słodką papryką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz