FILETY BIAŁEJ RYBY W PANIERCE CURRY

Prosty przepis na szybki i zdrowy codzienny obiad. Filety białej ryby np. dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja, miruny, w cieniutkiej panierce z curry w proszku i mąki pszennej. Usmażone na klarowanym maśle ( lub zwykłym maśle z którego po podgrzaniu zbieramy powstałą pianę),  na koniec udekorowane świeżą papryczką chili i szczypiorkiem. Podane z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także z sałatką coleslaw .
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 filety białej ryby (dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja)
  • sól morska, pieprz
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 3 łyżki klarowanego masła 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej papryczki chili
  • cząstki cytryny do wyciśnięcia
WYKONANIE
  • Mrożone filety rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na duży talerz wysypujemy mąkę pszenną i przyprawę curry w proszku. Mieszamy. Wkładamy  filety i obtaczamy z każdej strony.  Strzepujemy nadmiar posypki.
  • Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki klarowanego masła i smażymy filety po około 3 minuty z każdej strony, na średniej mocy palnika. 
  • Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i papryczką chili. Podajemy z cząstkami cytryny do wyciśnięcia i ulubioną sałatką.

3 komentarze:

  1. Rybka cudowna w smaku .Podałam do niej kaszę bulgur z warzywami Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. I proszę - jak niewiele trzeba, aby przygotować zdrową i smaczną rybę. Ja, jadam ją minimum raz w tygodniu. Jutro zamierzam przygotować łososia. Nie wiem tylko jeszcze jak. Najprawdopodobniej przyrządzą ją według jednego z przepisów widniejących na tym portalu internetowym: https://mowisalmon.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis wypróbowałam całkiem niedawno… mam swój sprawdzony sklep rybny internetowy gdzie kupuję produkty więc mam pewność co do jakości produktów a ceny nie należą do wygórowanych... danie wyszło przepyszne…

    OdpowiedzUsuń